čtvrtek 14. ledna 2016

Králík s jablečým pyré

Tento recept vlastně vymyslel můj manžel. Od zabijačky nám zbylo několik oloupaných cibulí a tak je chtěl spotřebovat. Jablka také v bedýnce pomalu dodělávala, tak proč je tam nepřihodit, že? Ostatně někde jsem kdysi četla, že jablka a cibule mají dost podobnou chuť a liší se vlastně jen tou štiplavou silicí. Úplně první verze byla s žebírky, která se nám už do mražáku nevešla. Dopadlo to výborně, a tak jsme začali různě experimentovat s dalšími druhy masa. Králík samotný je zase dost suchý, takže při druhém pokusu pyré chutnalo spíš jako dětská přesnídávka. Teprve třetí pokus dopadl na výbornou: Přidali jsme totiž ke králíkovi kousek bůčku - ostatně pečený králík je nejlepší, když se společně s ním upeče kousek bůčku. Vepřové jsme si pak dali postudenu k večeři, případně se z něj dá udělat výtečná pomazánka.


Suroviny:
4 porce králíka
kousek bůčku
8 cibulí
8 jablek
sůl, pepř, tymián

Postup:
Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Jablka zbavíme jadřinců, oloupeme a nakrájíme na plátky. Obojí dáme na dno pekáče. Maso osolíme, opepříme, králíka navíc posypeme tymiánem a rozložíme na cibuli a jablka. Podlijeme šálkem vody a upečeme do zlatova. Poté vyjmeme maso na talířek a šťávu v pekáči rozmixujeme tyčovým mixérem.

Samozřejmě se dá jablečné pyré připravit jen s vepřovým masem. Králíka zde uvádím hlavně proto, že těch předpisů na přípravu králičího masa zase tolik není. Samotné kuře si moc nedovedu představit, ale společně s bůčkem by to také nemuselo být špatné. Pokud to kuře někdo zkusíte, budu ráda, když mi o tom dáte zprávu...


Žádné komentáře:

Okomentovat