čtvrtek 18. února 2016

Cibulačka

Minulou neděli jsem se nechala inspirovat dětským pořadem "Draci v hrnci". To, jak Oskar se ségrou pěli chválu na tak jednoduchou polévku, mi prostě nedalo... Musela jsem si to zkusit na vlastní kůži. Polévka je to opravdu jednoduchá jak na suroviny, tak i na přípravu. Ale její chuť mě skutečně překvapila. Už se ani nedivím, že patří k delikatesám francouzské kuchyně. I když ta moje nebyla podle J.Childové, ale spíš podle Oskara navíc částečně počeštěná doplněním vlastního know-how.


Suroviny:
6 cibulí
3 stroužky česneku
2-3 lžíce másla
sůl, špetka tymiánu
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
vývar

Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a společně osmažíme na másle, dokud nezačne zlátnout. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Zasypeme hladkou moukou, podlejeme vývarem, osolíme, přidáme česnek a povaříme cca 1/2 hodiny.

Polévka je hotová. Francouzi k ní prý podávají plátky bagety zapečené se sýrem. Já sáhla po české klasice a osmažila kostičky z chleba. Polévka sama je výtečná, ale ten chleba ji posunul ještě někam dál... Prostě zážitek, který mohu všem vřele doporučit.

1 komentář:

  1. Příště dám míň cukru, přišlo mi to moc sladké, ale jinak vynikající. Posypala jsem si ji ještě strouhaným ementálem. Fakt mňamka!

    OdpovědětVymazat