čtvrtek 11. února 2016

Paté De Canard En Croute (Nadívaná kachna v těstíčku)

Blíží se nám svatý Valentýn, tak by to možná chtělo něco svátečního k obědu. Co takhle vyzkoušet kachnu? Tento recept jsem měla chuť vyzkoušet od okamžiku, kdy jsem shlédla film Julie a Julia. Narážky na kachnu se totiž táhnou celým filmem a v závěru potom jako zlatý hřeb právě ona kachna. 

Kachničku jsem si připravila už někdy v létě, v době velkého vraždění. Na rozdíl od Julie se totiž vykošťování kachny nebojím. Sice jsem to nikdy nedělala, ale na tom přece nemůže být nic těžkého,  když víš, jak  na to. Jediný problém u mě byl, že jsem musela napřed kachnu vykostit a pak tepvre vyvrhnout. Zatím stále ještě neumím správně vyvrhnout ptáka a potřebuju ho celého rozříznout. Časem se to snad taky naučím. Takže kachnička byla připravená, zbývalo jen udělat nádivku, těstíčko.... a všechno to propojit v dokonalou harmonii chutí. Že se to povedlo, nemusím snad říkat. Jinak bych se s tím tady ani nechlubila...


Suroviny:
Kachna cca 2,5 kg
sůl, pepř
2 lžíce koňaku
2 lžíce vína

Na těstíčko
675 g hladké mouky
60 g rostlinného tuku
120g másla
1,5 lžičky soli
1/4 lžičky cukru
2 vejce
2/3 šálku studené vody

Na nádivku
1 cibule
2 lžíce másla
1/2 šálku vína
335 g mletého vepřového masa
335 g mletého telecího masa
225 g mletého čerstvého vepřového sádla
2 vejce
sůl, pepř, tymián


Postup:
Vykostěnou kachnu si položíme kůží dolů. Odřízneme silnější části masa, nakrájíme na kostičky a vložíme dovnitř kachny. Osolíme, zalijeme koňakem a portským, zabalíme a necháme v chladnu uležet nejlépe do dalšího dne.
Jako další si připravíme těsto: Všechny suroviny důkladně zpracujeme. Hotové těsto necháme alespoň 2 hodiny odležet v chladničce.
Na nádivku si osmažíme na másle cibuli a dáme do mísy. Na pánev vlijeme víno a zredukujeme zhruba na polovinu objemu - přidáme do mísy k cibuli. Dále vmícháme všechny ostatní suroviny.
Nádivku vložíme do kachny a pečlivě zabalíme, můžeme ovázat kuchyňským provázkem. 2/3 těsta vyválíme na cca 0,5 cm silný plát, do středu vložíme kachnu a okraje zvedneme kolem ní. Pečlivě upěchujeme, aby kolem kachny bylo co nejméně prostoru (vzduchu). Ze zbylého těsta vyválíme placku, kterou zakryjeme vrchní část (jako pokličkou). Okraje spojů potřeme vajíčkem a pečlivě slepíme. Zbytky těsta můžeme vykrájet formičkou a ozdobit jimi povrch. Celou kachnu poté vložíme na pekáč a potřeme rozšlehaným vejcem. Ve středu nahoře vyřízneme malý otvor, kterým bude unikat pára. Můžeme do něj zapíchnout také kuchyňský teploměr ke kontrole propečení. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme cca 2 hodiny - teploměr by měl ukazovat 80°C.
Upečenou kachnu vytáhneme z trouby, necháme pomalu schládnout. Poté odkrojíme vrchní část těstovité formy. Kachnu vyjmeme, odstraníme provázky a nakrájíme na plátky, které vložíme zpět do těstovité misky a opět přiklopíme vrchním dílem.

Postupovala jsem téměř přesně podle receptu. Jediné, co jsem vynechala bylo telecí. Ne kvůli jeho ceně, ale protože je u nás prakticky nesehnatelné. Takže jsem jej nahradila libovým vepřovým.



Žádné komentáře:

Okomentovat