čtvrtek 31. března 2016

Nadívaná holoubátka

Některá jídla jsou jen sezonní, to znamená, že si je nemůžete připravit v jinou dobu. I když dnešní moderní doma umožňuje ledacos obejít... Nevím jak ve větších městech, ale na malém okresním městě se některé věci těžko shání i v sezoně, takže mimo sezonu prostě neexistují.Mezi taková patří např. holoubátka. Naštěstí tu máme dost vlastních zdrojů, a tak manžel jednoho dne přinesl od místního chovatele holoubátka. Pravda, při posledním sledování filmu "Vesničko má středisková" jsem se zmínila, že holoubata jsem ještě nejedla... 

Na jídlo je údajně nejlepší druh "king", který je už podle názvu velký, těžký a je dost pravděpodobné, že na něm bude i víc  masa. Kingy tu nikdo nemá, tak jsme se spokojili s obyčejným "kadeřávkem", na kterém bylo masa opravdu málo. Ještěže jsem uposlechla rad zkušenějších a holoubky nadila nádivkou! Jinak to bylo výborné a pokud se vám podaří sehnat holuba, tak můžete vyzkoušet také.


Suroviny:
4 holoubátka
2 rohlíky
2 vejce
cca 1 dl mléka
sůl, pepř,

Volitelné:
čerstvé bylinky,
játra
houby
špenát
aj.
 
Postup:
Holoubátka očistíme, zbavíme peří, vykucháme, prosolíme a necháme chvíli odležet. Mezitím si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na kostičky, přelijeme mlékem, ve kterém jsme rozmíchali žloutky a necháme chvíli nasáknout. Tím máme základ nádivky hotový. Teď přidáme něco z volitelných surovin. Já zvolila bylinky - nasekané na drobno. Osolíme, opepříme a lehce vmícháme sníh z bílků. Směsí plníme holoubátka, dáme na pekáček, na každé položíme plátek másla, podlijeme šálkem vody a pečeme dozlatova.

Žádné komentáře:

Okomentovat