čtvrtek 16. června 2016

Domácí tvaroh

Od doby, co se nám rozdojila koza máme mléka tolik, že ho nestačíme spotřebovávat. Samozřejmě, že se pokouším o sýry, ale o tom vám poreferuju někdy jindy, zatím jsem stále ve fázi experimentování. Zato tvaroh to je jiná - na tom se nedá nic pokazit a vlastně ani vylepšit. Jeho výroba je jednoduchá (jednodušší než sýr), jen trošku zdlouhavá. Abyste měli tvaroh na nedělní koláče, musíte s výrobou začít nejpozději ve středu. Tedy alespoň pokud použijete kozí mléko, které těžko zkysá. Samozřejmě můžete použít i kravské mléko, dokonce i kupované, ale musí být čerstvé NEpasterizované!


Suroviny:
mléko (libovolné množství)
v případě kozího mléka i kapka octa

Postup:
Do mléka vmícháme ocet a při pokojové teplotě necháme zkysat. Doba kysání závisí na teplotě, druhu mléka a v neposlední řadě i na množství přidaného octa. Zkyslé mléko zahřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Není třeba to nijak měřit - správnou teplotu poznáme podle toho, že se mléko zdrcne a utvoří se v něm tvarohová krupička nebo hrudky. Nyní to vše necháme při pokojové teplotě vychladnout. Poté necháme přes plátýnko odkapat syrovátku, což může trvat i několik hodin. Hotový tvaroh uložíme v ledničce, kde vydrží i několik dní.

Z našeho mléka je tvaroh jemný a sladký. Chutí připomíná spíš lučinu než skutečný tvaroh. Může se jen tak namazat na pečivo, použít k přípravě pomazánky nebo sladké náplně do koláčů.

Žádné komentáře:

Okomentovat