čtvrtek 18. srpna 2016

Kedlubnové "zelí"

O kedlubnovém "zelí" manžel básní už léta. Jenže... Sice se dá udělat i z obyčejných malých kedluben, ale je jich velká spotřeba. K tomuto účelu je ideální kedluben gigant. Jenže kde ho vzít? Ale konečně jsme natrefili na sazeničky a zkusili vysadit. K našemu překvapení jich pár opravdu vyrostlo, nepopraskalo, ani nezdřevnatělo a já tak měla konečně možnost vyzkoušet kedlubnové "zelí". Manžel nelhal, opravdu je to vynikající. Zelí to připomíná jen vzhledem, chuť je trošku jiná, výraznější. U nás se po něm jen zaprášilo.


Suroviny:
Přiměřené množství kedluben
sůl, pepř, kmín
ocet
cibule
tuk

Postup:
Kedlubny očistíme, zbavíme případných zdřevnatělých částí a nastrouháme na hrubém struhadle. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nastrouhané kedlubny, podlejeme troškou vývaru (nebo vody), osolíme, opepříme, přidáme kmín a krátce podusíme. Na závěr dochutíme octem a necháme ještě přejít varem.

Já sice v tomto případě vývar nepoužívám, ale mám jinou fintu. Pod cibulku dávám tuk vypečený z masa, udělá možná lepší službu než vývar.

Žádné komentáře:

Okomentovat