čtvrtek 17. listopadu 2016

Segedínský guláš

Guláš a jeho různé varianty patří ke klasice české kuchyně. Způsobů přípravy gulášů je nespočet. Dalo by se říct, že "co hospodyňka, to jiný recept". Krom toho se dá guláš připravit nejen z masa, ale i z různých jiných surovin. Známe guláš bramborový, fazolový, houbový... Oblíbenou variantou je segedínský guláš, do nějž se kromě masa přidává ještě spousta kysaného zelí. Postup, který vám dnes představím není až tak obvyklý. Profesionální kuchaři by nejspíš obraceli oči v sloup, ale já si tento postup oblíbila, a to nejen u guláše. Případní hosté zatím nikdy nešetřili chválou.


Suroviny:
2 lžíce sádla
1 větší cibule
lžíce sladké papriky
4 silnější plátky vepřového masa (nejlépe z plecka, případně libový bůček)
500 g kysaného  zelí
sůl, pepř,
mouka na zahuštění

Postup:
Plátky masa bez naklepávání hned osolíme, opepříme a na rozpuštěném sádle zprudka opečeme z obou stran. Mělo by mít zvenčí kůrčičku a uvnitř být ještě syrové. Připravené maso vyjmeme a odložíme na talířek. Ve výpeku osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Stáhneme z plotny a do ještě pěnícího sádla vmícháme papriku. Zelí zcedíme, případně propláchneme vodou - záleží jak moc kyselé máme rádi. Přidáme ho do připraveného cibulovo-paprikového základu, podlijeme hrnkem vody,  nahoru naskládáme plátky masa a pod pokličkou dusíme do měkka. Když je maso hotové, vyjmeme je na talířek a zelí zahustíme záklechtou z vody a mouky. Maso vrátíme zpět, aby zbytečně moc nevychládlo.
Podáváme s houskovým knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat