čtvrtek 26. července 2018

Lečo s klobásou

Lečo - svým způsobem úplně obyčejné jídlo. U nás doma se řadí k jídlům sezónním - připravuji je výhradně v době, kdy u nás dozrává zelenina. Tím pádem je pro nás tento pokrm výjimečný, dalo by se říct téměř "sváteční". Kolikrát si ho za sezónu můžeme dopřát? I při frekvenci 1x týdně by nám na spočítání pravděpodobně postačily prsty na rukou. A pak si zase rok počkáme. Proč čekat, když v obchodě vše potřebné seženeme? To je pravda, v obchodech seženeme vše, ale chuť většiny zeleniny  (i ovoce) mimo sezónu je někde úplně jinde...

Připadá mi trošku divné doporučovat něco s klobásou v době, kdy internetem hýbe aféra "bezmasých" uzenin z podniku jednoho nejmenovaného politika. Jenže já si to můžu dovolit - klobásy mám rovněž vlastní, domácí, a tak mám jistotu že minimálně z 90 % obsahují maso. Vlastně neobsahují nic jiného než maso, sůl a nějaké koření. Pokud se vám tedy podaří sehnat slušnou klobásu a čerstvou zeleninu, doporučuji vyzkoušet.


Suroviny:
(množství na 1 hodně velkou, nebo 2 menší porce)

1/2 větší cibule
1 papriky
1 rajčat
1 nožka klobásy
2 vajce
sůl, pepř, kmín
tuk na smažení (ideálně sádlo)

Postup:
Všechny suroviny nakrájíme: cibuli nadrobno, ostatní na kostičky. Na tuku osmažíme nejprve cibuli. Když začnou rožky růžovět, přidáme papriku a smažíme, dokud nezměkne. Přidáme klobásu a jen krátce orestujeme. K tomu všemu přidáme rajčata a dusíme (pustí hodně šťávy), dokud se neodpaří většina šťávy. Teprve pak přidáme vejce, sůl a koření a mícháme, dokud se nezačnou zatahovat. Ještě trošku nedodělané odstavíme z plotny a za stálého míchání necháme dojít. Podáváme s pečivem, ideálně s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat