čtvrtek 13. září 2018

Pečená hlíva

Houby na různé způsoby neodmyslitelně patří k české kuchyni a houbaření je náš národní sport. I my občas vyrazíme na houby. Hlíva však nepatří k našim běžně sbíraným houbám. Asi proto, že roste v úplně jinou dobu, než oblíbení hříbci. Učinili jsme též pár pokusů s pěstováním hlívy doma, ale nebyli jsme moc úspěšní - nedokázali jsme zajistit optimální podmínky. Nezbylo než vzít zavděk hlívou kupovanou. 

Hlíva je velmi chutná houba, to už vím dávno. Ale s její přípravou zatím moc zkušeností nemám. V dnešní době se však dá sehnat recept prakticky na cokoliv, takže jsem vyzkoušela pečenou. Moc mě překvapila, takovou dobrotu jsem vážně nečekala!


Suroviny:
500 g hlívy ústřičné
2-3 paličky česneku
1 větší cibule
sůl, pepř, bylinky
100 g másla

Postup:
Hlívu rozebereme, větší části překrojíme, vložíme do pekáče, přidáme neloupané stroužky česneku, na kolečka nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a přidáme hrst bylinek - ideálně čerstvých. Hodí se rozmarýn, tymián, bazalka, majoránka aj. Já bylinky nerada moc míchám, takže jsem dala napoprvé jen rozmarýn, příště vyzkouším jinou. Vše zjemna rukou promícháme, povrch poklademe plátky másla a dáme do trouby asi 45 minut péct.

1 komentář:

  1. Hlívu kupuji zřídkakdy, a většinou jen tak podusím na cibulce, třeba k rýži, ale pečenou jsem nezkoušela, a s česnekem a bylinkami může být fakt de luxe. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat