čtvrtek 27. června 2019

Candát s pažitkovou omáčkou

Od minulého roku, co se manžel stal rybářem, jsou ryby poměrně častou součástí našeho jídelníčku. Tedy hlavně kapr, kterého chytí nejčastěji. Ale kapr není jediná ryba, kterou můžete v našich vodách chytit. Tentokrát se podařila specialita: Candát. Je to dravec, což znamená, že je téměř polovinu roku hájený, což z něj dělá tak trošku vzácnost. Krom toho mnoho rybářů i labužníků se shodují na tom, že candát je jednoznačně naše nejlepší ryba.

Když už se nám tedy poštěstilo, chtěla jsem si na něm dát záležet. Ze všech možných receptů jsem si vybrala poměrně jednoduchý. Ne proto, že bych si na složitější úpravy netroufla, ale použité suroviny byly příslibem, že se chuť ryby neztratí v množství koření a dalších příchutí. Rozhodně to stálo za to. Zatím jsem tolik druhů ryb neochutnala, abych mohla srovnávat s ostatními, ale pochutnali jsme si.


Suroviny:
1 candát
1 menší cibule
2 lžíce másla
3 lžíce bílého vína
150 ml smetany
pažitka, sůl

Postup:
Candáta vykucháme, očistíme, odstraníme hlavu a ploutve a nakrájíme na filety (u menších ryb stačí jen odstranit páteř). Porce osolíme a na rozpáleném másle opečeme nejprve kůží dolů a potom otočíme. Hotové ryby uložíme na předehřátý talířek a druhým přiklopíme, aby nevychladly, než připravíme omáčku.
Ve výpeku na pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibulku. Podlijeme vínem a necháme odpařit. Poté přidáme smetanu, osolíme a omáčku mírně zredukujeme. Stáhneme z plotny a do ještě horké vmícháme nasekanou pažitku. 

1 komentář:

  1. To vypadá báječně! Candáta jsem asi ještě nejedla - on se fakt nedá jen tak sehnat - a líbí se mi, že jsi použlla menší množství ingrediencí, právě proto, jak sama píšeš, aby se nevytratila chuť ryby jako takové.
    Recept vypadá sympaticky, ostatně jako tvé další recepty, vždycky mi přijde, že máš své recepty nějaké jiné, než co vidím v různých časopisech či kuchařkách.

    OdpovědětVymazat