čtvrtek 11. července 2019

Špíz na grilu

Grilovací sezóna je opět v plném proudu a tak vám dnes přidám jeden z našich oblíbených receptů na gril - totiž špíz. Většinou je to taková moje znouzectnost. To když si manžel vymyslí grilování na poslední chvíli a já doma nic moc nemám, tak posbírám všechny možné zbytky a odřezky masa a aby toho bylo víc, proložím to anglickou, klobásou, cibulí, zeleninou ... Za ty léta se mi však ustálila osvědčená kombinace, kterou dělávám i plánovaně.



Suroviny:
maso vepřové (můžeme dát i část kuřecího)
cibule
špek
klobása
paprika
sůl, pepř
provensálská směs koření
olej

Postup:
Maso nakrájíme na plátky a ty potom překrájíme na menší podílky. Vložíme do talířku, přidáme sůl, pepř, směs bylinek a promícháme. Takto připravenou směs vložíme do mikrotenového sáčku, přidáme olej, sáček zavážeme, důkladně protřepeme, aby se olej dostal i mezi maso a na talířku uložíme do lednice do druhého dne. Během té doby několikrát sáček překlopíme, můžeme znovu trošku protřepat, aby se maso rozleželo rovnoměrně.
Další den si nakrájíme na kostičky klobásu, špek cibuli a papriku. Maso vysypeme ze sáčku na talířek a střídavě napichujeme jednotlivé suroviny na špejli (nebo jehlu). Každý špíz zabalíme do alobalu, vložíme na rozpálený gril a necháme dělat cca 20 minut.




2 komentáře:

  1. To maso vypadá fakt moc pěkně a šťavnatě. My jsme taky takhle dělali jednou rozlučku se svobodou, kde jsme si grilovali sami, ale nějak nám to nevyšlo a celé jsme to vyhodili na kompost. Ale tak aspoň jsme měli dost piva, což byl vlastně možná ten největší problém. Víte, jak to pak vypadá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ten musel být výborný. U nás jsou špízy taky hodně oblíbené. Buď na grilu, pánvi, nebo v troubě. Dělám rúzné masové, zeleninové, nebo třeba jen salám a sýr, když je nouze :-D . Na jakém grilu grilujete? Já bych chtěla nějaký větší gril, koukala jsem už na https://www.avenberg.cz/k93-grilovani , ale nevím, podle čeho vybrat ten pravý.

    OdpovědětVymazat