Už nějaký čas experimentuji s různými recepty na domácí slané pečivo. Zatím ty pokusy nebyly moc úspěšné, výsledné produkty nikoho z nás nijak nenadchly, i když na internetu na ně byla samá chvála. Podle mě to nebylo nic až tak extra úžasného, aby to stálo za práci s opakováním. Teprve tyčinky s obsahem škvarků uspokojily naše představy - jsou tak nějak správně křupavé, ale přitom vůbec ne tvrdé. Základní těsto je správně slané, takže není v kontrastu s hrubou solí na povrchu. Od té doby, co jsem je objevila, dělávám je poměrně často k různým příležitostem.
Suroviny:
250 ml mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
1 lžička soli
300 g hladké mouky
75 g škvarků
10 g droždí
žloutek na potření
hrubá sůl a kmín na posypání
250 ml mléka
1 žloutek
1 lžička cukru
1 lžička soli
300 g hladké mouky
75 g škvarků
10 g droždí
žloutek na potření
hrubá sůl a kmín na posypání
Postup:
Suroviny v uvedeném pořadí dám do pekárny a nechám si připravit těsto. Kdo pekárnu nemá, zadělá si klasickým způsobem kvásek a poté celé těsto, které nechá vykynout. Z těsta na pomoučněném vále vyválím silnější plát, který rádýlkem nakrájím na cca 1-1,5 široké proužky - tyčinky, které skládám na vymaštěný plech. Dělávám kratší, protože těsto není příliš tuhé a dlouhé tyčky se při přendávání na plech ještě vytahují. Na plechu je nechám ještě cca 15-20 minut kynout. Poté potřu každou tyčku žloutkem a posypu pár zrníčky hrubé soli a kmínu. Peču cca 10 minut ve středně vyhřáté troubě.
Žádné komentáře:
Okomentovat