čtvrtek 9. dubna 2020

Kůzlečí kýta na česneku

Tak co, drželi jste předvelikonoční půst? My nejsme katolíci, tak na to tolik nedbáme. Ale když se někdo o jídlo zajímá, tak jako já, tak alespoň ví, jaké jsou tradice i když je třebas sám moc nedodržuje. Takže půst nám pomalu končí a ke svátečnímu nedělnímu obědu by se mělo udělat maso, nejlépe jehně nebo kůzle. Pár receptů jsem už vyzkoušela, ale nevidím důvod, proč nepřidat další.


Suroviny:
1 kýta z mladého kůzlete i s kostí
1 palička česneku
1 lžíce sádla
2 dl vývaru
sůl

Postup:
Začneme tím, že oloupeme česnek. Asi polovinu stroužků utřeme se solí, touto směsí potřeme kýtu ze všech stran a dáme alespoň na 2 hodiny uležet do lednice. Lepší je pochopitelně přes noc. Ze zbylého česneku opět  polovinu rozmačkáme a krátce zpěníme na sádle. Poté podlijeme vývarem, přidáme zbylé celé stroužky česneku, vložíme kýtu a zakrytou pečeme doměkka. To může trvat podle stáří kozlíka 2-3 hodiny. Maso během pečení průběžně otáčíme. Když je měkké, dopečeme ještě asi 10-15 minut odkryté. Z dobře upečené kýty jde kost poměrně snadno vyloupnout. Maso pak nakrájíme na podílky a servírujeme s bramborem, rýží nebo jinou přílohou.

Žádné komentáře:

Okomentovat