čtvrtek 26. března 2020

Segedínský guláš

Vím, je půst. Ale my se křesťanskými (obzvlášť katolickými) zvyky až tak moc neřídíme. Krom toho nemám momentálně nic vhodného připraveného. Tak se snad nebudete zlobit, když vám sem dám recept na guláš, a to na u nás oblíbený segedín.


Suroviny:

4 plátky vepřového masa (plec, krkovice)
2 lžíce sádla
1 větší cibule
1 lžíce papriky
sůl, pepř
1 sklenice (0,7 l) sterilovaného zelí)
1 lžíce polohrubé mouky na zahuštění

Postup:

Plátky masa osušíme, osolíme, opepříme a prudce opečeme v hlubší pánvi na sádle z obou stran. Maso by mělo dostat kůrčičku, ale uvnitř zůstat syrové. Takto připravené maso vyjmeme na talířek a ve výpeku osmažíme pokrájenou cibuli. Stáhneme z ohně, vmícháme papriku a přidáme zelí bez nálevu. Já používám sladkokyselé - to neproplachuju, jestliže chcete použít kysané mělo by se trošku propláchnout, ať není guláš příliš kyselý. Podliju cca 2 dl vody, nahoru položím opečené maso, přiklopím poklicí a dusím do měkka - tj. cca 45 minut. Během dušení, kontroluju, aby se zelí nepřipálilo a podle potřeby dolévám vodu. Když je maso měkké vyndám ho na talířek a v hrníčku si připravím záklechtu z trošky vody a lžíce polohrubé mouky, kterou vmíchám do zelí a nechám přejít varem, aby se spojilo.
Ideální přílohou je knedlík, ale můžete si jej dát i s chlebem.

Žádné komentáře:

Okomentovat