čtvrtek 11. února 2021

Láska na kari

 Lasse Hallström, 2014, USA + Indie + Spojené Arabské Emiráty

Kdysi dávno jsem tu na blogu založila rubriku "Filmové chutě", abych se s vámi mohla také dělit o zážitky z filmů lásce k vaření a jídlu, z filmů u nichž se vám sbíhají sliny a toužíte ochutnat některou z těch zobrazených nebo jen zmíněných dobrůtek. Jeden takový film byl totiž i inspirací k založení tohoto blogu. Od té doby byla rubrika zanedbávaná - je to celkem pochopitelné, protože já nepatřím k velkým filmovým a televizním fanouškům, a tak chvíli trvá, než se dokopu nějaký takový film zkouknout.

Láska na kari je právě takovým filmem, plným chutí. Hlavní protagonisté hovoří o jídle a vaření s takovou vášní, jako by to bylo to nejdůležitější na světě.

Už začátek filmu vás navnadí na nevšední gastronomický zážitek, byť jen zprostředkovaný.

"Ti mořští ježci chutnají jako život sám, nemyslíš? Život má vlastní chuť... ukrytou ve schránce. Syrový, krásný život."

"Abys mohl vařit, musíš zabíjet, vytvářet duchy... Vaříš, abys tvořil duchy. Duchy, kteří budou žít ve všech ingrediencích."

Hasana učila vařit jeho matka v rodné Indii, kde rodina vlastnila vyhlášenou restauraci. Jednou při nepokojích však rodina přišla o všechno: restaurace vyhořela a jednou z obětí byla i matka. Rozhodli se opustit Indii, vydali se do Londýna, ale po roce se rozhodli pro Francii, protože anglická "zelenina nemá duši". Cestou se jim porouchaly brzdy a oni uvízli v malé Francouzské vesnici, která se jim zalíbila tak, že se rozhodli usadit právě tady. Koupili starou nemovitost přímo naproti restauraci s Michelinskou hvězdou a otevřeli si tam indickou restauraci. A tím začíná nevraživost a spousta naschválů v souboji o zákazníka. I přesto Hasan, ač tradiční indickou kuchyni miluje, by se rád naučil vařit i skvělá francouzská jídla. Studuje kuchařské knihy a zkouší podle nich vařit. Jeho snem je učet se vařit v protější restauraci. Protože je vytrvalý a opravdu má talent, podaří se mu nakonec majitelku přesvědčit. Spolupráce je pro oba přínosem, oba dostanou to, po čem touží: Hasan se naučí vařit po francouzsku a restaurace díky němu získá i druhou hvězdu.


A kde je láska? Láska k jídlu vyzařuje téměř z každé scény. Ale aby to nebylo jen o jídle, tak samozřejmě je tam i ta skutečná mezilidská... Ale to už bych prozrazovala příliš. I tak si myslím, že jsem toho odhalila až moc. 

A víte k čemu mě tento film inspiroval? Sedla jsem a napsala své indické přítelkyni, aby mi poslala nějaký svůj vlastní recept. Chtěla bych vyzkoušet skutečně originální indické jídlo. Jen doufám, že tam nebude nějaké koření, které se u nás těžko shání. Jestli se to podaří, tak se těšte!

1 komentář: