čtvrtek 27. února 2025

Koblihy nejen masopustní

Vrcholí nám masopust (tady na Hané se říká ostatky) - tedy oslavy a veselí předcházející 40-tidennímu předvelikonočnímu půstu. Jeho počátek je přesně dán a to dnem po třech králích, tedy 7.1. Končí na popeleční středu, jejíž datum se však každý rok liší v závislosti na datu Velikonoc a může tak nastat kdykoliv mezi polovinou února a zhruba prvním týdnem v březnu. Letošní popeleční středa (46. den před Velikonocemi) připadá na 5.března. V tento den ostatky končí a nastává opět doba rozjímání a půstu. K masopustu se váže řada nejen folklórních tradic, ale také mnoho těch gastronomických. Především je to doba zabíjaček, lahůdky z nich se konzumují prakticky po celou dobu. Dříve bývala zabíjačka téměř v každé chalupě a hospodář vždy podělil skoro celou dědinu, takže o čerstvé jitrnice, jelítka, tlačenku a škvarky nebyla nouze. Dnes už nejsou ani vesničané tak družní a zabíjačky si dělává každý sám pro sebe, lahůdky k pozdější spotřebě konzervuje nebo mrazí... Mastnota se splachuje podle regionu pivem, vínem nebo slivovicí. Maso je však třeba proložit občas i něčím sladkým. Kromě tradičních koláčů se také smaží boží milosti a koblihy. A právě o výborný recept na koblihy jsem si pro vás dnes připravila. A nemusíte je smažit a konzumovat jen o masopustu, klidně si je můžete udělat kdykoliv během roku.


Suroviny:

300 ml mléka
120 g změklého másla
30 ml rumu - v žádném případě nevynechat, hraje důležitou roli!
4 vejce
60 g cukru krupice
20 g vanilkového cukru
1 lžička soli
525 g hladké mouky
175 g hrubé mouky
525 g hladké mouky
175 g hrubé mouky
40 g droždí

tuk na smažení
marmeláda, povidla nebo pudink k plnění

Postup:

Kdo má pekárnu, vloží do nádoby suroviny v uvedeném pořadí a nechá si těsto vypracovat. Kdo nemá, musí holt postaru nechat vzejít kvásek z 1 dl mléka, lžíce mouky, lžíce cukru a droždí a následně jej smíchat s ostatními surovinami, vypracovat těsto, které nechá na teplém místě vykynout. Z těsta potom tvarujeme větší kuličky, které ještě chvíli necháme na pomoučněném vále kynou. Těsto je poměrně řídké, a kuličky si svůj tvar neudrží. To však nevadí, při smažení se krásně nafouknou.  Mezitím si v menším hlubokém rendlíku rozpálíme tuk - já používám sádlo do nějž přidávám lžíci slunečnicového oleje. Tuku  musí být vyšší vrstva a musí být skutečně horký, když do něj jednotlivé kuličky vkládáme a krátce osmahneme po obou stranách. Nedoporučuju dělat více než tři současně, jsou skutečně rychle hotové a nestíhali byste je obracet a vytahovat. Na obracení ani vytahování nepoužívejte nic ostrého, do koblížků se nesmí ničím píchat, aby zůstaly nadýchané. Usmažené koblihy ukládáme na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk. Možná vás překvapí, že ho moc nebude: díky rumu koblížky tolik tuku nenasají. Za žlutý proužek po obvodu může vrstva tuku. To ani já ještě nemám vychytaný, některý koblížky proužek mají, jiné ne. Vychládlé koblížky potom plníme cukrářským sáčkem se speciální špičkou. Jsou hodně pórovité, obvykle mají uvnitř dutinu, takže stačí jen z boku píchnout a vtlačit náplň dovnitř. 

Žádné komentáře:

Okomentovat