čtvrtek 28. ledna 2021

Domácí tlačenka

Opět tu máme čas zabíjaček a zabíjačkových lahůdek: jitrnice, jelítka, tlačenky... Ovšem abyste si mohli pochutnat na domácí tlačence, nemusíte nutně kvůli tomu zabíjet celé prase. Suroviny se dají koupit a můžete si ji uvařit doma. Alespoň my to tak čas od času děláváme. Protože, přiznejme si to, domácí se s kupovanou nedá vůbec srovnávat. Pokud tedy máte chuť a odvahu, můžete se do toho pustit. A mimochodem, budete mít 4 v 1 - tedy uvaříte čtyři jídla současně.


Suroviny:
1/2 vepřové hlavy
2 přední kolínka (můžete klidně nahradit zadními)
2 ledvinky
1/2 kg jater
jazyk
1/5 kg mrkve
1 celer
3 cibule
1 paličku česneku plus několik dalších stroužků
sůl, pepř celý, nové koření celé
majoránka
pepř mletý,
tlačenková střeva + provázek

Postup:
Hlavu, kolena a jazyk dáme do velkého hrnce vařit spolu s očištěnou mrkví, celerem a cibulí nakrájeným alespoň na čtvrtky, jednou paličkou česneku rozebranou na jednotlivé stroužky, solí, celým pepřem a novým kořením. Pokud náhodou máte čerstvé bylinky, můžete jich tam také pár snítek přidat (petrželka, libeček, oregáno...). Přivedeme k varu, ztlumíme a pomalu vaříme 2 hodiny. Půl hodiny před koncem vaření přidáme játra (vcelku) a ledvinky z nichž jsme odstranili močové kanálky.

Vylovte maso, jazyk ještě horský oloupejte, aby zbylo jen maso. Kolínka dejte stranou, výborné jsou, když je trošku dopečete v troubě, nebo na grilu. Všechno ostatní nakrájejte na silnější plátky a rozložte na prkénku. Kolem na talířky naskládejte nakládané okurky případně i další zeleninu, hořčici, jablečný křen, čerstvý chléb, slánku a pepřenku... A můžete si udělat zabijačkovou hostinu.

I když jste se nacpali k prasknutí, ještě něco určitě zbylo. Všechny zbytky masa pokrájejte na přiměřeně velké kostky, dejte do mísy a přiměřeně zalejte přecezeným vývarem. Dochuťte především majoránkou a rozmačkaným česnekem - množství záleží hlavně na vás a vaší chuti. Můžete také přisolit a připepřit. Tlačenkové střevo na jedné straně zavažte provázkem a poté naplňte směsí, zavažte druhý konec a tlačenku vodorovně uložte na chladné místo do druhého dne, aby ztuhla. Večer, než půjdete spát ji otočte.

A co se zbylým vývarem? Mě teda vždycky dost zbyde, ale to vůbec nevadí. Přecedím ho, část použiju druhý den na polévku a zbytek si zamrazím na později. Kvalitní silný vývar se v kuchyni vždycky hodí! 

1 komentář:

  1. Svatá pravda ! Domácí tlačenka se s tou kupovanou srovnat nedá. Máme ji také v plánu.
    Ta vaše vypadá skvěle a věřím,že tak i chutná.Alena

    OdpovědětVymazat