neděle 10. listopadu 2013

Hanácké vdolečky (z majolky)


Koláčkům se u nás na Hané říká vdolečky. A pravé hanácké vdolečky se dělají z "převalovaného" těsta. To je normální kynuté těsto, které rozválíme na placku, půlku poklademe tenoučkými plátky másla, přeložíme druhou půlkou a znovu rozválíme. Z takto připravené placky pak krájíme čtverečky a dál zpracováváme jako normální koláče. Z mého pohledu je to dost pracné a tak jsem nikdy převalované vdolečky nedělala, vždycky jen ty z obyčejného kynutého těsta. Ale převalovaný jsou jemnější a manžel je má tuze rád, vždyť na nich de facto vyrostl.
Až jsem dostala recept na koláčky z majolky. Dlouho jsem odolávala jeho vyzkoušení. Nakonec jsem si však řekla: Proč ne!
"Jé ty jsi udělala převalovaný!" zajásal manžel, když snědl první koláček. "Moc se ti povedly." pochválil mě ještě.
Přišla na chvilku tchýňka, jako skoro každý den. Nabídla jsem jí koláče.
"Ty ses piplala s převalovanýma?" podivila se. "Už dlouho jsem je neměla, máš je moc dobrý." Pochvala od tchýně potěší dvojnásob a tak jsem ani nepípla.
Od tý doby dělám jedidně falešné převalované koláčky a s vámi se podělím o recept.


Koláčky z majolky

120 ml mléka
1 vejce
250 ml majonézy (Osvědčila se mi ARO, je méně mastná. Při použití značkových mi z těsta doslova kapal olej)
1 lžička soli
1 vanilkový cukr
200 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
40 g droždí
Zaděláme běžným způsobem kvásek a následně těsto, které necháme vykynout. Kdo má pekárnu na chléb, může si nechat těsto udělat. Z vykynutého těsta potom děláme malé koláčky, které plníme tvarohovou náplní a skládáme na pekáč. Do každého můžeme udělat důlek (např. obrácenou skleničkou namočenou v mouce), který vyplníme povidly. Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru sypeme drobenku. Pravé hanácké jsou maličké, po upečení by neměly být větší než pětikoruna.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/86-hanacke-vdolecky.html

1 komentář:

  1. To bych mohla zkusit. Bráchova tchýně zase nedá dopustit na kačení sádlo. Nebo sádlo vůbec. Dá vždycky kousek másla nebo margarinu, ale přidá tak dvě třetiny sádla (v poměru máslo-sádlo). A má koláče vždycky jemné a měkoučké a fantasticky chutnající.
    Majonéza, to bych mohla vážně zkusit.

    OdpovědětVymazat