čtvrtek 22. května 2014

Kuřecí nudličky s chřestem


Konec května je dobou, kdy se sklízí chřest. Touto dobou můžete tuto zeleninu zakoupit i v nejrůznějších obchodech za celkem příznivý peníz. Nesdílím názor gurmánů, že chřest je delikatesa, které není rovno. Moje chuťové pohárky jsou sice dost rozmlsané, ale chřest vnímají jako celkem obyčejnou zeleninu, chuťově někde mezi ředkvičkou a kedloubkem. Delikatesu z něj dělá spíš jeho nedostupnost.
I v mém oblíbeném supermarketu se v květnu objevují půlkilové svazečky chřestu a já nikdy neodolám a nějaký si koupím, protože mám ráda změnu.

Minulý rok jsem chřest konzumovala spíš sama. Letos jsem koupila hned dva svazečky, aby zbylo i pro manžela. Připravila jsem již známou chřestovou polévku. Nad druhým chodem jsem chvíli přemýšlela. Ačkoliv mám od kamarádky z Ivančic několik receptů, jak připravit chřest, na všechny mi nějaká poměrně důležitá ingredience chyběla. Vzhledem k tomu, že už mám s touto zeleninou nějaké zkušenosti, rozhodla jsem se experimentovat a připravila Kuřecí nudličky s chřestem:


Na dvě porce potřebujeme:

kousek špeku

půlku cibule

jedny kuřecí prsíčka
půl kila chřestu (svazek)
2 vejce
sůl, pepř
čerstvou pažitku na posypání

Postup:
Chřest důkladně oloupeme, svážeme do svazečku a uvaříme v osolené vodě asi 10 minut. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme na pánvi. Na ní do růžova osmažíme nakrájenou cibuli. Vložíme na nudličky nakrájené kuřecí maso, osolíme, opepříme a důkladně opečeme. Přidáme pokrájený uvařený chřest, vmícháme vajíčka, která necháme zdrcnout a je hotovo. Na talíři posypeme čerstvou pažitkou. Podáváme s vařenými brambory.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/73-kureci-nudlicky-s-chrestem.html

Zdroj: http://kerria.pise.cz/73-kureci-nudlicky-s-chrestem.html

2 komentáře:

  1. Janulka, normálne som musela googliť, čo to ten chřest je :-) až mi ujo googel poradil, že je to špargľa. Priznám sa, že ešte som ju nejedla, hoci si ju ľudia chvália, ale tvoj recept vyskúšam, až bude opäť sezóna :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když jsou čeština a slovenština podobné, v některých případech se hodně liší. Je hodně lidí, kteří chřest ještě neochutnali. Myslím, že je to hlavně z neznalosti, jak ho připravit. Ale je dobrý, věřím, že budeš spokojená.

      Vymazat