Recept na tuto jednoduchou polévku jsem dostala od bývalé kolegyně z práce. Od ní také pochází název. I když v kuchařkách ji spíš najdete (pokud ji najdete) pod názvem "polévka z vaječné jíšky". Jenže v mém podání je tu jeden zásadní rozdíl - chybí jíška, takže jsem vás nechtěla mást názvem.
Na to, jak je jednoduchá na přípravu je skutečně dobrá. Zvláště pak, když do ní použijeme čerstvou jarní zeleninu. Ta sice zatím není, ale už brzy bude...
Suroviny:
1-2 lžíce dětské krupičky
1 vejce
1 mrkev
kousek petržele
plátek celeru
masový vývar (možno nahradit bujónem z kostky)
8 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
sůl
polévkové bylinky
Postup:
Jako první si rozklepneme do hrnečku vejce, abycho ho měli po ruce. V kastrolku nasucho opražíme krupici, až začne "růžovět" - pozor, pak už se rychle spálí. Stáhneme z vařice, přidáme vejce a dobře rozmícháme. Zalijeme vývarem a dál mícháme, až se nám utvoří drobné žmolky - šudlíky. Přidáme sůl, koření, zeleninu a vaříme do změknutí. Do hotové polévky přidáme nasekané bylinky.
Polévku z jíšky s vajíčkem nevařím dlouho, ale chutná nám a tak je součástí našeho jídelníčku. Varianta bez tuku je velmi zajímavá a určitě ji zkusím - díky za recept. Zuzana
OdpovědětVymazat