Jen zřídka peču celého králíka. Pro nás tři to nemá moc význam, stejně ho nesníme. Navíc mi přijde, že je to škoda, protože některé části jsou slabší a při pečení se hodně vysuší... Třeba taková "blána" z břišní stěny. Je to jen tenoučký plátek masa, skoro je vidět skrz... Takže, když porcuju králíka, ty "blány" dávám stranou a až jich mám víc, tak je pomelu buď do šunky, nebo jako normální sekanou, či karbanátky, a občas z nich dělám i holandský řízek.
Ale na druhou stranu, když se zadaří a jsou ty blány dost veliké, tak je jich na mletí škoda. To pak připravím závitek.
Suroviny:
plátky králičího masa
sůl
pepř
horčice
cibule
nakládaná okurka
mrkev
anglická slanina
tuk
Postup:
Porce králíka osolíme a opepříme z obou stran. Z vnitřní strany potřeme hořčicí a posypeme najemno nakrájenou cibulí. Vložíme tenký proužek slaniny, okurky a mrkve. Celé to úhledně zabalíme a převážeme provázkem, aby se závitek nerozpadl.
Na tuku opečeme ze všech stran, poté vyjmeme na talířek. Ve výpeku osmažíme cca půlku nakrájené cibule, podlijeme vodou a vložíme závitky zpět. Chvíli podusíme - pokud jsou z oné břišní blány, stačí jen cca 10-15 minut.
Před podáváním odstraníme provázek. Ideální přílohou jsou brambory nebo rýže.
Určitě by se daly vymyslet i jiné náplně, ale slaninu v žádném případě nevynechávat!!!
Skvělá kombinace, slaninu cpu skoro do všeho, dává jídlům nezaměnitelnou chuť. Díky ti za tip, asi už vím, co budu dělat o víkendu, jen to nejspíš nebude z králíka :).
OdpovědětVymazat