Pomalu začíná zrát rybíz. Máme asi různé odrůdy, protže některé stromečky už jsou zralé, jiné napůl a další jsou ještě úplně zelené. Zatím jsou to všechno mladé stromečky, takže úrody je poskromnu. Na marmeládu to nestačí. Ale na koláč...
Recept jsem našla u Alenky na blogu. Ale protože mám zkušenost, že občas se stránky z internetu ztrácí, tak ho sem přepisuju celý.
500 g polohrubé mouky
200 g moučkového cukru
špetka soli
prášek do pečiva
250 g tuku (ideálně máslo, ale může být i rostlinný)
2 celá vejce
rybíz
Postup
Všechny sypké suroviny smícháme v míse, přidáme vejce a změklé máslo a vypracujeme těsto. Cca 3/4 těsta rozprostřeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče, okraje uděláme trošku vyšší. Poklademe rybízem. Do zbývajícího těsta přidáme cukr a hrubou mouku, a uděláme z něj drobenku, kterou posypeme celý povrch koláče. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Podle Alenky jde udělat prakticky s jakýmkoliv ovocem. Já zatím vyzkoušela jen ten rybíz.
Žádné komentáře:
Okomentovat