čtvrtek 21. ledna 2016

Pečená perlička

Po všech těch speciálních delikatesách z perliček jsem si říkala, že by nezaškodilo udělat jednu jen tak obyčejně pečenou. Ona i tak nebude úplně obyčejná, protože perlička je spíš divočina než drůbež, takže by se měla i připravovat podobně jako třebas bažant. V tomto ohledu se opět recepty různí a tak jsem z každého použila něco podle vlastní chuti a hlavně také zkušeností. Chtěla jsem něco jednoduchého jak na přípravu, tak i na množství surovin a přitom aby to přecejen splňovalo nějaké podmínky přípravy zvěřiny.
Na druhou stranu i ten nejjednodužší recept se dá zkazit a u perličky to platí dvojnásob! Perlička má suché maso a pokud ji během pečení a hlavně ke konci dobře neohlídáme, tak si na ní moc nepochutnáme - vyzkoušeno na vlastní kůži (nebo spíš jazyku?) Naopak, pokud jí věnujeme čas a ještě nám to vyjde tak, aby se mohla pokud možno hned servírovat, bude to pro všechny jedinečný zážitek...
Jdeme na to?


Suroviny:
1 perlička
10 dkg anglické slaniny
1 větší cibule
sůl
pepř
2 lžíce másla

Postup:
Očištěnou perličku nasolíme a opepříme. Ideální, pokud můžeme nechat přes noc odležet. Na dno pekáče nakrájíme cibuli na nudličky, na ně položíme perličku a její povrch poklademe silnějšími plátky slaniny. Přidáme máslo, podlijeme a zakryté pomalu pečeme za občasné kontroly a podlévání. V případě potřeby můžeme perličku během pečení otočit. Ke konci pečeni dopékáme odkrytou, aby se vytvořila kůrčička. Délka pečení závisí na kvalitě i množství masa. Jelikož většina perliček pochází z domácích chovů, tak se můžeme setkat s různě vykrmenými i různě starými ptáky.


1 komentář: