čtvrtek 17. března 2016

La Tarte Des Demoiselles Tatin (Převrácený jablečný koláč)

Svoje jablka nemáme. Vždycky koupíme v Dětkovicích celou 10-kg bedničku a až se spotřebují, koupíme další. Někdy je máme pryč brzy, jindy nám vydrží déle. Ale to už pak začínají měknout a nikdo je nechce jíst. V takovém případě z nich dělávám nějaký strůdl nebo koláč. I když převrácený jablečný koláč je znám i u nás a v mnoha kuchařských knihách najdeme recept, já se tentokrát nechala inspirovat Francií a sáhla po Childové.



Suroviny:
Těsto:
230 g hladké mouky
20 g cukru krupice
90  g másla
30 g rostlinného tuku
3 - 4 lžíce studené vody
sůl

Náplň:
1800 g jablek

skořice
cukr
máslo

Všechny suroviny na těsto zpracujeme, vytvarujeme bochník a dáme odležet do lednice. Mezitím si připravíme nádivku. Jak název napovídá, do formy přijde nejprve nádivka a teprve potom těsto na korpus.
Pečící formu vytřeme máslem. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky a smícháme se skořicí. Do formy vsypeme polovinu cukru, naskládáme třetinu jablek a polijeme třetinou rozpuštěného másla. Dáme ještě dvě vrstvy jablek pokapaných máslem a na konec zasypeme zbylým cukrem. Těsto rozválíme a zakryjeme s ním jablečnou nádivku. Opatrně do těsla prořízneme několik otvorů, kterými bude unikat pára. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut až hodinu. Upečený koláč vyklopíme na servírovací mísu. Pokud nejsou jablka dostatečně zkaramelizovaná (stává se často), posypeme povrch moučkovým cukrem a dáme ještě krátce pod gril zapéct.
Koláč můžeme podávat teplý i studený, obojí je dobré.


1 komentář: