čtvrtek 4. srpna 2016

Naháčci

Okurková sezóna finišuje. Okurky už přerůstají a i když je máme rádi i syrové, nestačíme je spotřebovávat. V takové chvíli opráším recept od tchýňky a zavařím  tzv. naháčky - jakýsi salát z přerostlých okurek a cibule.


Suroviny:
větší okurky (nakladačky i salátovky)
větší množství cibule.

Lák: (rozpis na 3 sklenice 0,7 l)
3/4 l vody
1/4 l octa
30 g soli
70 g cukru
5-7 sacharínů
3 bobkové listy
15 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
10 hřebíčků

Postup:
Okurky oloupeme, vyškrábeme střed s jadýrky, zbylou dužinu osušíme a  nakrájíme na proužky. Cibuli očistíme a nakrájíme také na proužky a smícháme s okurkovými řezy. Směs plníme do sklenic, zaléváme vychladlým lákem  a zavíčkujeme. Sterilizujeme 10 min. na 80 stupňů. Pokud máte vlastní osvědčený lák na okurky, můžete ho klidně použít. Nebo si můžete připravit např. tento uvedený, a to svařením všech surovin.

2 komentáře:

  1. Prima recept! Na rozdíl od nakladaček nebo kvašáků zase něco nového. Na okurky jsem viděla i zajímavý čínský recept, kdysi dávno.
    Slané okurky.
    Okurky nakladačky, cukr, zázvor, mletý kmín, prášková skořice, sojová omáčka, destilát bez výrazného aroma (tipuji vodku a bohužel, dávkování není popsáno, takže spíš orientačně.)
    Okurky dejte do mísy a hodně prosolte, aby pustily vodu. Solení opakujte a vodu postupně slévejte v průběhu jednoho až dvou dnů. Okurky měknou a jak ztrácejí vodu, ubžývají na objemu a jsou svraštělé. Přibližně po dvou dnech je vyndejte z mísy a rozložte na podnos nebo na prkénko a nechte oschnout.
    Potom okurky naskládejte a napěchujte do sklenice (stačí běžná zavařovačka). Při skládání do sklenice zasypávejte okurky po vrstvách sypkým kořžením a cukrem - asi takové množství, jako když solíte chleba. Do sklenice o obsahu 3/4 l maximálně 4 lžíce cukru.
    Nakonec nalijte asi do 1/3 sklenice sojovou omáčku, povrch zakápněte alkoholem, aby okurky nezplesnivěly.
    Okurky nesterilizujte, jen zavíčkujte a dejte do chladničky. Můžete konzumovat už po 24 hodinách a nejlépe nakrájené na malé kousky, neb jsou velmi ostré.
    Mezi odběrem ze sklenice občas zakápněte alkoholem.

    To vypadá na náročný recept a taky myslím že na zkoušku by stačila jedna nebo dvě sklenice, vím že ráda experimentuješ, kdybys to chtěla vyzkoušet, dej pak vědět, jak to dopadlo... :-) Já se k tomuhle zatím nedostala.

    Tvůj recept, oproti tomuhle, zdá se, je brnkačka :D
    A může to být dobrá příloha k masu, žejo!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, díky za receptík, pokud vyzkouším a povede se, určitě se pochlubím tady na blogu.
      Naháčci jsou trošku pracnější než obyčejné okurky, ale jsou moc dobré a chutnají o dost jinak, takže když mi na ně zbyde čas, tak je dělávám.

      Vymazat