čtvrtek 22. září 2016

Domácí sýr

Od kozenky máme spoustu mléka a kromě tvarohu z něj také připravuji sýr. Chvíli jsem musela experimetnovat. Návody na internetu se různí, zvlášť co se týče množství syřidla. Nakonec jsem však zůstala u dávkování doporučeného přímo na etiketě. Syřidel je více druhů a zřejmě každé jinak silné. Výroba sýru není nijak složitá, jen to chce přesnost. Také je dobré mít dost času. I když jednotlivé úkony nezaberou snad ani minutu, je třeba dodržovat určitý časový odstup mezi nimi.


Suroviny
1 l mléka nepasterizovaného
syřidlo dle návodu na etiketě
sůl

Postup
Mléko zahřejeme na teplotu 40°C. V trošce teplé vody rozmícháme pár kapek syřidla, vlijeme do mléka a krátce zamícháme. Necháme asi 45 minut odstát - za tu dobu mléko zhoustne a má konzsistenci přibližně jako puding. Nožem nakrájíme na drobnější kousky a opět necháme alespoň půl hodiny odstát - během té doby se nám oddělí syrovátka. Kousky syřeniny plníme sýrařské formičky (jsou děravé). Uložíme v chladnu a necháme 24 hodin odkapávat syrovátku.
Další den si připravíme solnou lázeň: Na 1 l vody odvážíme 200 g soli. Sůl rozpustíme ve vodě, můžeme pomoci zahříváním. Do vychladlé lázně vložíme hotové sýry a necháme cca 1 hod marinovat. Poté sýry osušíme a můžeme podávat.

Tento postup se mi osvědčil nejlépe. Z jednoho litru mléka máme asi 100 g sýru, takže je lépe zpracovávat větší množství naráz.

1 komentář: