čtvrtek 15. září 2016

Dýňový koláč

Jaro a léto se nám moc nevyvedlo - tedy co se týče úrody v zahradě - ale podzim nám to bohatě vynahrazuje. Kromě rajčat a ostružin se nám urodilo také pár dýní. Dýňová polévka má stále úspěch, a tak jsem zkusila i něco jiného: Dýňový koláč, oblíbenou pochoutku amerických dětí. Nikdy jsem ho nejedla, ale člověk má zkusit všechno. Recept jsem tradičně hledala na internetu, kupodivu se tentokrát všechny téměř shodovaly. Tím lépe, alespoň nemusím přemýšlet, který by byl lepší.


Suroviny na těsto:
175 g hladké mouky
2-3 lžíce medu
15 g moučkového cukru
špetka soli
110 g másla
30-50 ml vody

Náplň:
400 g dýňového pyré
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
2-3 lžíce medu
špetka soli
200 ml zakysané smetany
3 vejce

Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odstát, potom vyválíme a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu (přesahující okraje ořízneme). Dno na několika místech propíchneme vidličkou, korpus naplníme dýňovou náplní a dáme do předehřáté trouby péct na 190°C asi 40-45 minut. Krátce před koncem pečení můžeme povrch posypat kousky mandlí.
Dýni očistíme, vydlabeme vnitřní část se semínky a dužninu nakrájíme na kostičky. Necháme asi 5 minut povařit, poté scedíme a dýni rozmixujeme - tak získáme dýňové pyré. Po vychladnutí do něj vmícháme ostatní suroviny a plníme korpus.

Žádné komentáře:

Okomentovat