čtvrtek 30. ledna 2020

Plumlovský řízek

Víte kolik existuje různých druhů řízků? A teď nemyslím jen různé druhy smaženého masa, ale skutečné řízkové speciality. Už před nějakou dobou jsem si říkala, že by nebylo špatné je všechny postupně připravit, ochutnat a podělit se s vámi. Zatím tu byl jen vídeňský řízek a holandský řízek. Ale těch řízků je mnohem více: pařížský, brněnský, plumlovský, ondráš, císařský, prezidenstký, cordon bleu, obrácený, japonský, hawaiský, uzený, milánský, křimický, pražský, přírodní, maďarský,  olomoucký, zámecký, šumavský, marinovaný ... To je jen pár, co jsem namátkou našla. Rozhodně alespoň některé z nich postupně vyzkouším. Tentokrát padla volba na plumlováka - už jen proto, že je to od nás kousek a prakticky v celém okolí je oblíbený.

Plumlovský řízek se poprvé objevil v roce 1972 v jedné restauraci v Plumlově. Jeho autorem byl zdejší rodák Jan Pácl. Ta hospoda je tam už snad od roku 1868 a vždy patřila Páclově rodině. Jen v roce 1948 ji komunisté znárodnili a pan Pácl musel na čas místo opustit. Vrátil se však jako vedoucí jednoty a staral se o ni dál, jako by byla jeho vlastní. Neustále vymýšlel nějaké novinky, plumlovský řízek rozhodně nebyl jeho jedinou specialitou. Ten podnik je v Plumlově dodnes a na památku nese jeho jméno.


Suroviny:
4 plátky vepřového masa z kotlety nebo kýty
sůl. pepř
2 vejce
cca 50 ml mléka
3-4 lžíce hladké mouky
tuk na smažení

Na ozdobení:
4 vejce na volská oka
100 g eidamu
kečup

Postup:
Maso z obou stran naklepeme, osolíme a opepříme. Z mouky, vajíčka a mléka si připravíme řídké těstíčko, do kterého řízky namočíme a hned klademe na pánev s rozpáleným tukem a smažíme z obou stran do zlatova. Hotové řízky dáme na talíř, na ně položíme volské oko, zasypeme strouhaným sýrem a ozdobíme kečupem. Podáváme s vařenými brambory, ale mohou být i ameriky, hranolky, nebo kaše.

Žádné komentáře:

Okomentovat