čtvrtek 14. prosince 2023

"Fofr" cukroví

Aneb jak upéct 10 a více druhů cukroví za dva víkendy a nestrhat se.

Spousta z nás je zaměstnaných a i když některé podobně jako mě pečení cukroví baví, tak prostě není tolik času. Letos jsem se rozhodla, že upeču jen samé "rychlovky" - tedy cukroví, které dá co nejmíň práce. Pokud chcete, můžete to zkusit se mnou. Než vůbec začneme, dovolím si připomenout svůj starý článek "Jak si usnadnit vánoční pečení", ve kterém jsem sepsala pár vychytávek, které nám také uspoří čas. A jdeme na to!
Všechny původní rozpisy jsem přizpůsobila tak, aby cukroví bylo "tak akorát" - tedy 4 plechy.

Salámové cukroví - to není cukroví s příchutí uzeniny, ale všelijaké sladké "salámy" tedy cukroví, které se vytváří nakrájením různých válečků z těsta. Odpadá všelijaké vyvalování a vykrajování těsta, mouka rozsypaná všude kolem apod. Přitom spousta takového cukroví je výborná. Patří sem třebas Masarykovo cukroví, Suchárky, Nebeský chlebíček ... 

Povidlníčky
je původem zřejmě slovenské cukroví, alespoň já našla recepty výhradně ve slovenštině, český ani jeden. Slováci jim říkají Lekvárovníčky, já si název počeštila (lekvár = povidla). Vzhledem k tomu, že manžel má "pseudoalergii" na ořechy (to znamená, že mu ořechy nijak nevadí, pokud o nich neví), musela jsem ořechy zaměnit za mandle. Nejsem si jistá, ale myslím, že jsou teď ještě lepší, než originál.


Suroviny:
400 g hladké mouky
220 g moučkového cukru
3 žloutky
3 PL rumu
3 PL mléka
3 PL medu

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto (můžeme použít robot), které potom necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme váleček, do kterého vytlačíme "korýtko" (prsty, nebo třebas vařečkou). Nyní těsto nakrájíme na čtverečky, ty přendáme na plech pokrytý pečícím papírem. Každý kousek potřeme vejcem, korýtko naplníme povidly - k plnění nám výborně poslouží sáček s odstřihnutým rožkem, a nahoru nasypeme pár sekaných mandlí nebo mandlových lupínků. Upečeme dozlatova.

KoKa sušenky
Další oblíbené sušenky, které si můžete koupit. Jsou čím dál dražší a v krabici je jich čím dál méně. Ale můžete si je za zlomek ceny udělat doma.

Suroviny: 

200 g másla 

100 g cukr moučka

240 g hladká mouka 

100 g strouhaný kokos

2 žloutky
 
2 lžíce kakaa


Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v těsto. Pokud použijeme robot je lépe nechat těsto alespoň dvě hodiny odpočinout v ledničce. Vyválíme tenké válečky, nakrájíme na silnější plátky a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Každé kolečko lehce rozmáčkneme vidličkou, aby se udělaly proužky. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C jen krátce, rádo se připaluje.


Strojkové a stříkané cukroví - taky rychlé a snadné. Potřebujeme k tomu jen cukrářský sáček s ozdobnou špičkou, případně "lis" na těsto, nebo nástavec na masový mlýnek, který můžeme klidně namontovat i na robot (pokud tedy tento nástavec máte).

Večerní pusinky
Při pečení vánočního cukroví nám obvykle zbývají bílky. Pusinky jsou ideální pro jejich upotřebení. Navíc opět s minimem úsilí. V robotu vyšleháme sníh a potom sáčkem stříkáme špičky (ty zručnější mohou i věnečky). A proč "večerní"? Protože to je ideální čas na jejich přípravu. Večer vložíme do trouby a ráno vytáhneme hotové...


Suroviny (množství si upravíme podle počtu bílků):
1 bílek
75 g cukr krupice
můžeme přidat i vanilkový cukr, mleté oříšky, mandle...

Postup:
Bílky (obvykle dávám 3 - to je akorát na 4 plechy) vyšleháme do husté pěny (cca 15 minut), postupně zašleháváme po lžících cukr. Na plech vyložený pečícím papírem stříkáme špičky. Plechy vložíme do trouby rozpálené na 190°C a tři minuty pečeme. Poté troubu vypneme a pusinky v ní ponecháme do rána dojít. NEOTVÍRAT ! ! ! 

Sádlové vanilkové rohlíčky
Většinou jsme zvyklí, že cukroví se dělává z másla, případně úsporněji z margarínu. Ovšem i sádlo má své kouzlo - určitě znáte sádlové koláčky. Krom toho já dělávám ze sádla i drobenku na různé koláče. A tak jsem ani chvilku nezaváhala a zkusila tento recept na strojkové rohlíčky.


Suroviny: 
100 g mletého cukru
100 g mletých mandlí (můžeme dát i ořechy)
100 g másla
100 g sádla
370 g hladké mouky
1 vejce
1/2 čajové lžičky prášku do pečiva

Postup:
Všechny suroviny smícháme, vypracujeme těsto a necháme přes noc odležet v lednici. Další den protláčíme masovým strojkem s nástavcem na cukroví a tvarujeme rohlíčky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C. Upečené necháme chvíli schladnout a obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.


Čokoládové věnečky
Jako malá jsem milovala kupované čokoládové věnečky. A když jsem teď v době internetu objevila recept na velmi podobné, tak jsem ho vyzkoušela a zařadila mezi oblíbené vánoční cukroví. Napoprvé se mi nedařilo je protlačit lisem, tak jsem je prohnala masomlýnkem s nástavcem na cukroví. Teprve později jsem zjistila, že když chci dělat sušenky lisem, tak musím pořádně vychladit plechy. Letos to vyzkouším...


Suroviny:
350 g hladké mouky
250 g másla
150 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
2 PL kakaa
100 g mletých ořechů (můžeme dát i mandle)
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
špetka soli

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto a dáme na chvíli do ledničky odpočinout. Plechy si vymažeme tukem a dáme do chladna. Naplníme lis na sušenky a protlačujeme věnečky na studené plechy. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi jen 7 minut. Necháme mírně schládnout a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

Máslové banánky
Banánky jsou dalším oblíbeným cukrovím téměř bez práce. Existují dva základní druhy: linecké a pudinkové. Vyzkoušela jsem oba a ty z lineckého těsta jsou rozhodně lepší. Receptů na linecké těsto je hodně a každý z nich je "zaručeně pravý". Nebudu totéž tvrdit o tom svém. Nevím, odkud pochází, ale máme ho v rodině už minimálně 3 generace. Je vyzkoušený a dobrý. To ostatní není důležité. Na fotce zatím chybí čokoláda, tu rozpouštím až na závěr, až mám všechno cukroví upečené a nachystané, tak je pak hromadně dokončuji čokoládou.


Suroviny:
300 g hladké mouky
70 g mletého cukru
280 g másla
2 žloutky
1 vanilkový cukr

Postup:
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet (lépe přes noc). Mlýnkem na maso se speciálním nástavcem tvoříme krátké tyčinky, které upečeme ve středně vyhřáté troubě. Slepujeme marmeládou a konce poté namočíme do čokolády.

Hromádky - ani toto cukroví není nijak pracné. Prostě jen sázíte na plech lžičkou hromádky. Některé se roztečou na placičky, některé zůstanou pěkně naskočené... Tady na blogu už je recept na Kokosky nebo Medové sušenky. A tady přidávám další:

Marokánky
Placičky téměř samý oříšek a ovoce... Kdo by je nemiloval. Tedy s výjimkou alergiků. Dlouho jsem hledala dobrý recept. Většinou se mi přilepily na plech a nešly sundat. Musela jsem je doslova seškrábat, při tom se rozdrobily a vznikl oříškovo-ovocná směs. Ale nevzdávala jsem to a konečně se dostavil úspěch.

Suroviny: 
250 ml mléka
150 g mletého cukru
160 g másla
60 g hladké mouky
200 g ořechů
200 g kandovaného ovoce
100 g rozinek
čokoláda na potření

Postup:
Mléko svaříme s máslem, cukrem a moukou na kaši. Necháme vychladnout a do vychladlé vmícháme ořechy, ovoce a rozinky. Na plech vyložený pečícím papírem sázíme lžičkou hromádky (roztečou se) a upečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 20 minut. Hotové potíráme ze spodní strany čokoládou.


Mandlové hromádky
Výborné cukroví téměř bez práce. Recept jsem našla na netu pod názvem bezlepkové perníčky. Ale já v nich moc perníčky necítím. Také v původním receptu byly mandle namíchány s ořechy v poměru 1:1, ale já dala jen mandle a výsledek byl naprosto luxusní.



Suroviny:
3 vejce
300 g cukru (krupice nebo krystal)
1 balíček vanilkového cukru
2 lžičky perníkového koření
1 lžička prášku do pečiva
350 g mletých mandlí (část můžeme nahradit ořechy)
na ozdobení tabulka čokolády, mandle, ořechy....

Postup:
Vejce s cukrem ušleháme do pěny - cukr nemusí být rozpuštěný, naopak je lépe, když krystalky zůstanou. Potom vmícháme mandle, koření a prášek do pečiva. Ze vzniklé hmoty děláme malé hromádky na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed každé vmáčkneme kousek čokolády, celou mandli nebo několik kousíčků a dáme péci na 100°C cca 15-20 minut.

Tak to je tentokrát vše. Ale má zásoba fofr cukroví se ještě nevyčerpala, takže je možné, že tu v některém příštím roce naleznete další recepty. Krásné svátky.


Žádné komentáře:

Okomentovat