čtvrtek 29. června 2023

Rybízový koláč s mandlovou drobenkou

Letošní léto zatím není příliš teplé, spousta ovoce a zeleniny je opožděných. To se naštěstí netýká rybízu, který už sklízíme. A k osvědčeným receptům vždy zkouším i něco nového. Tentokrát mě zaujal recept s pudinkovou náplní a mandlovou drobenou. Výsledek byl naprosto luxusní a určitě si to ještě zopakujeme.


Suroviny:

Těsto:
250 g másla
250 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
5 vajec
300 g mouky hladké
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody
sůl

Náplň:
0,5 l mléka
1 vanilkový pudink
2 lžíce cukru

Rybíz

Drobenka:
100 g sekaných mandlí
100 g cukru moučka
70 g polohrubé mouky
1 lžička skořice
1 lžíce sádla


Postup:

Nejprve si připravíme drobenku - všechny uvedené suroviny smícháme a mírně promneme prsty. Potom připravíme těsto: Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně zašleháme i vejce. Přidáme ostatní suroviny, dobře promícháme a rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a moukou vysypaný). Uvaříme pudink a horký ho nalijeme na těsto. Posypeme rybízem a navrch dáme drobenku. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Další rybízové koláče:

1 komentář:

  1. Ahoj Jituli, přišla jsi mi s tímto receptem právě vhod. Dozrává nám rybíz a já už přemýšlím co s ním. Budu samozřejmě dělat marmeládu, ale jde mně taky o pečení. S dovolením si recept zkopíruji samozřejmě s odkazem, abych ho nevydávala za svůj. A už se těším jak ho na víkend upeču.

    OdpovědětVymazat