Minulou neděli jsem se nechala inspirovat dětským pořadem "Draci v hrnci". To, jak Oskar se ségrou pěli chválu na tak jednoduchou polévku, mi prostě nedalo... Musela jsem si to zkusit na vlastní kůži. Polévka je to opravdu jednoduchá jak na suroviny, tak i na přípravu. Ale její chuť mě skutečně překvapila. Už se ani nedivím, že patří k delikatesám francouzské kuchyně. I když ta moje nebyla podle J.Childové, ale spíš podle Oskara navíc částečně počeštěná doplněním vlastního know-how.
Suroviny:
6 cibulí
3 stroužky česneku
2-3 lžíce másla
sůl, špetka tymiánu
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
vývar
Postup:
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a společně osmažíme na másle, dokud nezačne zlátnout. Přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Zasypeme hladkou moukou, podlejeme vývarem, osolíme, přidáme česnek a povaříme cca 1/2 hodiny.
Polévka je hotová. Francouzi k ní prý podávají plátky bagety zapečené se sýrem. Já sáhla po české klasice a osmažila kostičky z chleba. Polévka sama je výtečná, ale ten chleba ji posunul ještě někam dál... Prostě zážitek, který mohu všem vřele doporučit.
Příště dám míň cukru, přišlo mi to moc sladké, ale jinak vynikající. Posypala jsem si ji ještě strouhaným ementálem. Fakt mňamka!
OdpovědětVymazat