Svíčková omáčka patří ke klasice české kuchyně. Já nemám k hovězímu masu moc dobrý vztah a ani si nevzpomínám jestli ji někdy vařila máma. Dalo by se tedy říct, že znám jen tu ze školních či závodních jídelen. Nedokážu říct proč, ale mám v hlavě uloženo, že maso na svíčkovou by se mělo předem naložit a potom upéct. Ale když jsem se probírala recepty ve svých kuchařkách i na internetu, tak jsem začala o svém postupu pochybovat. Tento postup (naložit a potom upéct) jsem našla jen v jediném odkaze. Dokonce ani Polhreich prý maso dopředu nenakládá a místo pečení ho dusí.
Suroviny:
1 kg svíčkové (můžeme nahradit falešnou svíčkovou nebo hovězím zadním, ale už to není to pravé)
150-200 g slaniny
3 mrkve
3 cibule
1 petržel
kousek celeru
6 bobkových listů
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
150 g másla
2 lžíce octa
šlehačka
brusinky na ozdobu
Postup:
Maso odblaníme, pokud je potřeba, a protkneme proužky slaniny. Takto připravené maso omotáme provázkem, aby drželo tvar, celé osolíme a opepříme. Potom nakrájíme všechnu zeleninu na kostičky, smícháme, polovinu vsypeme do pekáčku a přidáme polovinu koření. Na to položíme připravené maso, posypeme zbylým kořením a zasypeme zbytkem zeleniny. Máslo rozpustíme, smícháme s octem a přelijeme tím připravené maso. Necháme v lednici alespoň do druhého dne odpočinout, lépe i dva dny. Potom lehce podlijeme vodou, přiklopíme víkem a dáme do trouby asi na 2 hodiny péct. Během pečení každou půlhodinu maso otočíme, aby se propeklo rovnoměrně a v případě potřeby znovu podléváme. Po dvou hodinách (samozřejmě podle velikosti) by mělo být hotové. Odklopíme víko a ještě z každé strany necháme asi 5 minut dodělat.
Maso vyjmeme, vybereme všechno koření a zeleninu rozmixujeme. Vzniklou omáčku nalijeme do hrnce, přidáme smetanu a necháme přejít varem.
Krásny deň prajem :) Mali by sme zaájem o spoluprácu s Vašimi blogmi, mohli by ste ma prosím kontaktovať na mail patricia.mindasova@whitepress.sk? Poskytla by som Vám bližšie informácie.
OdpovědětVymazatĎakujem
S pozdravom,
Patrícia