Pokud máte rádi kynuté buchty, koláče a jiné dobroty, babku si určitě zamilujete. Traduje se, že babka je tradiční židovský moučník, ale četla jsem i o původu z Polska či Ukrajiny - to se však s židovským původem nemusí vylučovat. Jak víme, židovské komunity můžeme nalézt po celém světě. Do širšího povědomí se dostala teprve nedávno: V roce 2010 ji začal prodávat v New Yorku židovský pekař a Američané si ji zamilovali. Od té doby údajně peče babku celý svět (a já nemohla zůstat pozadu). Co to vlastně babka je: Je to jakási motanice z kynutého těsta, plněná nejrůznějšími náplněmi a polévaná sladkou glazurou. Jako základ můžete použít své oblíbené kynuté těsto, které děláváte normálně na koláče nebo buchty. Náplně mohou být také různé, u nás jsou asi nejčastější čokoládové, ale můžete použít ovoce, povidla, mák... Já pro začátek vyzkoušela oříškovou s pomerančovou glazurou.
Suroviny:
na těsto:
80 ml mléka
2 vejce
60 g rozpuštěného másla
1 lžička soli
60 g cukru
kůra z jednoho pomeranče
350 g hladké mouky
20 g droždí
náplň:
lískooříšková nebo čokoládová pomazánka (např. nuttela)
(lískové ořechy)
glazura:
šťáva z jednoho pomeranče
40 g cukru
Postup:
Suroviny na těsto dáme v uvedeném pořadí do pekárny a spustíme program těsto. Kdo nemá pekárnu, smíchá si vlažné mléko, lžíci mouky, lžíci cukru a droždí, nechá vzejít kvásek, který následně smíchá s moukou a ostatními surovinami, vypracuje těsto, které nechá vykynout. Další postup je stejný ať už si těsto připravíte v pekárně nebo klasickým způsobem. Než nám těsto vykyne, připravíme si glazuru: svaříme cukr s pomerančovou šťávou a za stálého míchání redukujeme zhruba na polovinu původního množství. Vykynuté těsto na pomoučněném vále rozválíte na plát, ten potřete pomazánkou, můžete posypat sekanými ořechy a stočíte jako roládu. Potom ji podélně rozříznete, abyste získali dva prameny, které jednoduše stočíte. Takto připravenou babku vložíte do vymazané formy na chlebíček a necháte další cca hodinu znovu vykynout. Před vložením do trouby rovnoměrně polijeme glazurou. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C 40 minut.
Jitko,babka vypadá lákavě, určitě vyzkouším. ☺
OdpovědětVymazat