Kdysi jsem si v nějaké restauraci dala kuřecí
maso s bazalkovou omáčkou a byla tehdy moc zvědavá, co to vlastně bude.
Jako příloha mi byly doporučeny totiž hranolky. Moje tehdejší představa
omáček s hranolkama zrovna moc neladila. Jo, takový knedlík, to je něco
jiného! Když mi jídlo přinesli, byly to obyčejná opečená kuřecí prsa,
přelitá jakousi bílou máčkou, vzhledově připomínající koprovku. Chuťově
byla něco mezi koprovkou a tatarkou, ale na rozdíl od té druhé byla
teplá.
V těch, byť poměrně nedávných, dobách neexistovalo žádné WIFI,
připojení k internetu bylo pomalé a drahé tak, že než hledat nějaký
recept na netu, oplatilo by se spíš koupit si kuchařku. Ale protože mi
omáčka chutnala a chtěla ji udělat i doma, musela jsem zaexperimentovat.
Výsledek nebyl až zas tak špatný a od těch dob, když se na zahrádce
urodí dostatek bazalky, dopřáváme si bazalkovou omáčku místo tatarky (ta
se mi zatím ještě domácí nepodařila).
Bazalková omáčka
máslohladká mouka
mléko
sůl
bílý jogurt
čerstvá bazalka
Z másla, mouky a mléka uvaříme bešamel. Osolíme, zjemníme lžící až dvěma jogurtu (podle množství a chuti) a přidáme nasekanou bazalku. Toť celé kouzlo.
Zkoušela jsem ji uvařit i z koupené sušené bazalky, ale věřte mi, není to ono. Je lepší si počkat na léto.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/343-bazalkova-omacka.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/343-bazalkova-omacka.html
Žádné komentáře:
Okomentovat