Jak asi tušíte, koupili jsme si pekárnu.
Dlouho jsem tomuto "módnímu výstřelku" odolávala. Sice jsem čítala
různě po netu, jak je to super, ale ke konečnému rozhodnutí mi chyběla
osobní zkušenost někoho známého. Nakonec jsem však podlehla a pekárnu si
koupila i bez referencí.
Zpočátku to byl úplný propadák. Chleba
většinou dojídaly kačeny. Ale nevzdávala jsem se! Nejprve jsem zkoušela
zaručené recepty z internetu, ale pořád to nebylo ono. Tak jsem se
rozhodla experimentovat sama. Celé to trvalo asi 10 dní, než jsem
objevila tu správnou kombinaci surovin a my si konečně pochutnali na
čerstvém chlebíku. Od té doby na pekárnu nedám dopustit. Peču hlavně
klasický kmínový chleba, který občas obměním přidáním čehokoliv.
Mnozí tvrdí, že domácí chléb vyjde
levněji. To je pravda: bochník je přibližně stejně velký jako ten kupovaný (tvar trošku mate, ale váha nelže) a při použití obyčejné chlebové mouky vyjde zhruba na polovinu ceny kupovaného. Ale hlavní výhoda spočívá v něčem docela jiném. V tom,
že nemusím denně do obchodu! Obzvláště v zimě bylo nakupování s malým
dítětem přinejmenším časově náročné a pro mě i opruz. Takhle jen naházím
suroviny a zapnu knoflík - otázka 2 minut.
Samozřejmě, jako spousta hospodyněk
používám pekárnu i k přípravě různých kynutých těst na koláče, knedlíky
nebo pizzu. V tom je pekárna neocenitelným pomocníkem. Přestože pracuju
podle starých osvědčených receptů, podle nichž tyto těsta připravuju už
léta, výsledek se změnil k lepšímu. Asi jsem neměla nikdy dost
trpělivosti pořádně těsto vypracovat... Možná i stálá teplota při kynutí
má svůj podíl... Kdo ví? Teď jsou však koláčky (a nejen ty) nadýchané a
jemné, doslova se rozplývají na jazyku. Stejně úžasný je z pekárny i
světlý chléb (veka) nebo sladká vánočka. A zkoušeli jste sekanou?
Bohužel já mám jeden z levnějších modelů a maso mi neumíchá, ale
nechávám si to alespoň upéct. Jak klasická, tak i plněná nádivkou je
hotová bomba.
Na závěr tedy recept na můj
Kmínový chléb:
400 ml vody
Lžíce soli
Lžička drceného kmínu
560 g chlebové mouky (kupuju směs pšeničné a žitné od fy. MALITAS)
10 g čerstvého droždí
Uvedené množství je pro velikost 2 Lb (= 1,2 kg), k přípravě použijeme základní program (Clasik, Basic ...).
Přeju všem svým čtenářkám dobrou chuť!
Zdroj: http://kerria.pise.cz/89-domaci-pekarna.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/89-domaci-pekarna.html
Žádné komentáře:
Okomentovat