Když má někdo takřka neomezený zdroj králíků (jako my), tak brzy zjistí, že je škoda některé části péct. Třebas takové přední nožky se pečením hodně vysuší a jsou téměř nepoživatelné. Krom toho naše malá rodinka stejně celého králíka nesní, a tak jsem si ho zvykla porcovat: zadní běhy a hřbet na pečení apod., břišní stěnu schovávám na sekanou, přední nožky dusím a zbytek skeletu na máčku nebo polévku (podle toho, kolik na něm zbylo masa).
Jedna z nejlepších úprav předních nožek jsou "čapy na houbách", jak tomu důvěrně říkáme a máme legraci, když nezasvěcení nechápou.
Na dvě porce potřebujeme:
4 přední nožky z králíka (ony čapy)
půlku cibule
tuk (já dělávám vše na sádle)
hrst sušených hub
1/4 l vývaru
sůl, pepř
Králičí nožky osolíme, opepříme a z obou
stran prudce opečeme na tuku v hlubší pánvi. Poté nožky vyjmeme a
odložíme na talířek. Ve výpeku do růžova osmažíme najemno nakrájenou
cibuli. Vložíme nožky, podlejeme vývarem (můžeme nahradit vodou a
čtvrtinou kostky masoxu), zasypeme hrstí sušených hub a dusíme pod
pokličkou do měkka asi 3/4. hodiny.
Ideální přílohou je nejspíš rýže. Já mám ráda i kolínka nebo jiné podobně velké těstoviny.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/68-capy-na-houbach.html
Žádné komentáře:
Okomentovat