"Dobrovolně bych si to nikdy nevybral, ale byl jsem příjemně překvapen."
Touto větou kdysi dávno komentoval můj
poněkud vybíravý táta oběd, který jsem mu připravila. Ani můj manžel
poprvé nad tímto pokrmem nezářil nadšením, ale od té doby mě občas
upozorní, že už jsme to dlouho neměli. I Jitčina kamarádka se zpočátku
ošklíbala a po dojezení chtěla recept. A tchýňka, bývalá kuchařka?
Pokaždé, když se zmíním, že budu vařit právě toto, si jen povzdechne: "Já
to tak dobré neumím." To potěší, že?
Asi už jste zvědaví, co to je za lahůdku, nemám pravdu?
Fazolové lusky na smetaně
Vlastně je to jen příloha k masu a
bramborám. Jen málokdo si je oblíbil. Na vině jsou nejspíš školní
kuchyně, kde bylo toto jídlo nemastné, neslané, ... zkrátka nechutné.
Jenže domácí kuchyně se nedá srovnat s takovou vývařovnou. Pokud máte
odvahu to vyzkoušet, přináším vám svůj vlastní recept.
Potřebujeme:
plátky vepřového masa
čerstvé nebo zmražené fazolové lusky
menší cibuli (nebo půlku velké)
2 lžíce sádla
sůl
pepř
mléko (alergici použijí zakysanou smetanu)
cca lžíci polohrubé mouky
kapku citronové šťávy
Všeho tak nějak přiměřeně.
Postup:
Vepřové plátky osolíme
a opepříme z obou stran (naklepávat není třeba) a v hlubší pánvi
zprudka opečeme na sádle. Maso by mělo dostat jen kůrčičku a uvnitř
zůstat polosyrové. Vyjmeme maso z pánve a ve výpeku osmažíme nadrobno
nakrájenou cibulku. Vrátíme
maso a pod pokličkou dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby
podléváme vodou, ne moc, na konci dušení by v pánvi neměla být téměř
žádná voda.
Když je maso měkké,
vyndáme je ven. Přidáme fazolky ještě jednou trošku podlejeme a krátce podusíme. V pánvi by mělo zůstat jen tollik tekutiny, aby se obsah
nepřipekl. Poté přilijeme mléko a přivedeme k varu. Mezitím si v
hrníčku připravíme záklechtu z trošky mléka a polohrubé mouky. Jelikož
už jsou v tom dvě lžíce sádla není třeba přidávat další tuk v zásmažce.
Těsně před tím, než mléko začne vřít zahustíme záklechtou a krátce
povaříme. Nakonec přidáme pár kapek citrónu, případně dosolíme. Vrátíme maso zpět a necháme prohřát.
Alergici na laktózu si maso těsně před vyjmutím naposledy podlijí a poté dokončí klasickým způsobem zakysanou smetanou.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/74-fazolove-lusky-na-smetane.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/74-fazolove-lusky-na-smetane.html
Tohle jídlo miluju, i když ho dělám bez masa (s párkem)...
OdpovědětVymazatMy to máme taky rádi. Masvý výpek té omáčce dodá úplně jinou chuť. S párkem si to nedovedu představit,
VymazatFazolky na smetaně, to jsem už dlouho neochutnala. A s plátky vepřového a taky bramborami, lahůdka. Príma inspirace!
OdpovědětVymazatSkvělé jídlo, něco podobného taky vařím :)
OdpovědětVymazatFazolové lusky miluji snad v jakékoli úpravě. A ve školní jídelně mi nijak nevadily. Je pravda, že ale taky je dokážu více ocenit až dnes. Česnekové fazolky dělám taky, jen trochu jinak. Sepsala jsem pár svých receptů také na svůj Maková panenka, budu ráda za návštěvu, Jitko.
OdpovědětVymazatTak to môže byť dobré...Prekvapilo ma slovíčko zákechta - to nepoznám až z textu som pochopila že je to naša zátrepka. ,-D
OdpovědětVymazatSkvělé, také fazolky vařím. ☺
OdpovědětVymazat