Morava není jen zemí vína nebo slivovice. Morava je
také zemí zavařenin. A tak spolu s prázdninami přijde do domácností
sezona marmelád, kompotů a nakládaných okurek. Zvláště s okurkama bylo dřív hrůza práce a
hospodyňky při jejich zavařování vyžadovaly pomoc celé rodiny. Dnes je
však nakládání okurek hračka.
Předně okurky je třeba důkladně vydrhnout. Dříve se
každá musela vzít do ruky a ve vodě kartáčkem ze všech stran ošolíchat,
aby se zbavila nejen bláta, ale i nepříjemně pichlavých chloupků. Dnes
je možné okurky nasypat do bubnu automatické pračky, nastavit program
rychlé praní, vlažnou teplotu a vypnout ždímání. Za cca půl hodiny máte
okurky připravené k plnění do sklenic. Pokud máte obavy, že by se vám v
pračce potloukly, tak vězte, že podobné pračky používají i v
konzervárnách.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Každý, kdo někdy zavařoval, ví, že sklenice i víčka
musí být absolutně čisté, jinak se nám budou zavařeniny kazit. Už léta
ukládám sklenice na půdu pečlivě umyté a obrácené dnem nahoru.
Nedostanou se do nich alespoň myši a ani se v nich neusazuje zbytečně
prach. Když chci zavařovat naskládám sklinky do myčky a nechám je jen
opláchnout. V ruce oplachuju jen víčka, ta totiž v myčce poletují.
To nejhorší za mě udělala tedy technika. Zbývá jen
naskládat okurky do sklenic, přidat kousek cibule a mrkve, zalít lákem a
sterilizovat. Na lák existují snad stovky různých receptur, každá
hospodyňka má svůj oblíbený. Já si oblíbila jednoduchý, který se nemusí
předem vařit. Je dobrý a má tu výhodu, že ho mám přesně tolik, kolik
potřebuju, protože všechno se to sype přímo do sklenice.
Na 0,7 l sklenici dáme:
Kousek koprové natě
1 bobkový list
4 kuličky pepře
4 kuličky nového koření
4 + 1/2 sacharinu
1 lžička soli
70 ml octa
a dolejeme vodou po vrch
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Po uzavření sklenice sterilizujeme na 85 stupňů 25 minut.
Je to už několikrát odzkoušené a zatím se mi nic nezkazilo.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/84-okurkova-sezona.html
Žádné komentáře:
Okomentovat