Na rozdíl od minulých (vlhkých) let, letos se rajčatům docela daří. Ani je nestíhám všechny zpracovávat. Už před pár lety jsem zahlédla na Jitčině blogu, že rajčata suší a že prý je to vynikající. To bych nebyla já, abych si to taky nevyzkoušela. Zatím jen jednu várku na zkoušku... Trošku mě zklamalo, že z obrovské mísy čerstvých rajčat se po usušení vešly do dlaní, ale když je nadbytek, tak to nakonec tolik nevadí.
Suroviny:
rajčata
česnek
bazalka (případně jiné bylinky)
kvalitní slunečnicový olej
Postup:
Rajčata nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka, naskládáme do sušičky a spustíme proces sušení. Čas asi bude záviset i na typu sušičky, takže alespoň na poprvé ohlídat a pokud máte jen obyčejnou, tak je občas dobré přeskládat jednotlivá patra, aby se sušilo rovnoměrně. Ke konci sušení průběžně odebíráme hotové kousky a zbytek dosušujeme.
A teď druhá fáze: Usušená rajčata naskládáme do zavařovacích sklenic, přidáme 1-2 rozmáčklé stroužky česneku, snítku čerstvé bazalky, zalijeme olejem až po okraj a zavíčkujeme. Zavařovat není třeba.
Už jsem vyzkoušela a můžu říct, že rajčata jsou pikantní a jejich chuť a vůně připomíná Italskou kuchyni. I když jsou vlastně "namočená" tak olej nenatáhnou a pro další úpravu je potřeba je na chvíli namočit.
Letos jsem rajčata krájela na osminky, ale je to jedno jak se nakrájí. Výborné na tom je to, že i ten olej natáhne chutě z rajčat česneku a bylinek a dá se po spotřebování rajčat také použít. Třeba do salátů nebo pod maso. Záleží na chuti každého. Letos jsme si rajčat všichhni užili.
OdpovědětVymazattinka77 Si ma príjemne prekvapila - tento recept nepoznám. Môže to byť veľmi dobré vrátane ochuteného oleja
OdpovědětVymazat