čtvrtek 3. prosince 2015

Caneton à l'Orange (Kachna na pomerančích)

Když se řekne francouzská kuchyně, napadne nás mezi prvními i kachna na pomerančích. I já už na ni někde párkrát narazila, ale dokud jsem si nekoupila kuchařku J.Childové nějak jsem neměla odvahu to vůbec zkoušet. Ale když mi kuchařka přišla domů, byl to jeden z prvních receptů, které jsem vyzkoušela - bohužel bez fotodokumentace, protože mi zrovna selhala SD karta a poslední fotka právě kachny na pomerančích byla rozkostičkovaná. Ale nevadí, alespoň byla příležitost si to zopakovat a možná i s lepším výsledkem....

Suroviny:
1 mladá kachna (cca 2500 g)
sůl, pepř

Na omáčku:
4 pomeranče
3 lžíce krystalového cukru
65 ml vinného octa, nejlépe červeného
1/2 l silného kachního vývaru
2 lžíce maranty třtinové
150 ml portského
2 lžíce změklého másla

Postup:
Nejprve dobře omyjeme pomeranče, poté oloupeme kůru a nakrájíme na tenké proužky, které vložíme do cca 1 litru vody a vaříme asi 15 minut. Scedíme a osušíme. Kachnu zevnitř osolíme a opepříme, přidáme asi třetinu pomerančové kůry a dáme péci. Já během pečení několikrát otočila a ke konci osolila i zvenčí.
Mezitím si připravíme omáčku: Na středně silném plameni svaříme cukr a vinný ocet, tak dlouho, až směs získá karamelovou barvu a konzistenci sirupu. Přidáme kachní vývar, dobře rozmícháme, přidáme marantu třinovou a pomerančovou kůru a za stálého míchání vaříme na mírném asi 5 minut, dokud směs nezhoustne a nevyčistí se.
Pomeranče nakrájíme na kolečka a dáme je prohřát ke kachně. Po upečení sezbíráme z výpeku co nejvíce tuku a zbytek výpeku přelejeme do malého kastrůlku. Přidáme portské a mícháme dokud se směs nezredukuje na cca 3 polévkové lžíce. Vmícháme do připravené omáčky, kterou nakonec zjemníme máslem.

Od doby, co mám tuto kuchařku jsem si domů obstarala i vinný ocet, který jsem dosud nepoužívala. Ale prozatím jsem si koupila jen jednu láhev - bílou. Takže omáčka byla mnohem světlejší, než by měla. Krom toho jsem nikde nenašla marantu třtinovou, ale vygooglila jsem, že se jedná o nějaký druh škrobu. Pokusila jsem se ji nahradit solamylem, ale nebylo to ono, musela jsem pak omáčku hodně zředit a následně dochucovat. Při druhém pokusu jsem dala solamylu jen asi jednu lžičku a tentokrát se to povedlo na výbornou.

1 komentář:

  1. Na podobné jídlo, nebo možná stejné, o recept jsem se tenkrát nezajímal, jsem chodil pravidelně do jedné restauraci, když jsem dělal v praca Warszawa. Za mě naprosto vymazlené jídlo a recept. A kachna na pomerančních, to je prostě klasika. Na kterou si ale bohužel spousta lidí troufá a jen málo profíků ji udělají tak, aby to nebylo zbytečně sladké cosi. ;-)

    OdpovědětVymazat