Dnes už bývá o vánocích tradiční kapr nahrazován řízky nebo nějakou mořskou rybou. U nás však zůstáváme věrni tradici a kapr s bramborovým salátem je vrcholem štědrovečerního hodování. Ale stejně se všichni více těší na moji Vánoční polévku.
Na světě je spousta zaručeně dobrých receptů na polévku z kapra. Před Vánoci to bývá i častým tématem hovorů v práci a co ženská, to jiný recept. Ten náš se dědí z generace na generaci. Nevím, jak je starý, ale tuto polévku vařila už tátova babička, tedy moje prababička.
"Vánoční" polévka z kapra
potřebujeme:
hlavu a ocas z kapra
vnitřnosti z kapra
mrkev
petržel
kousek celeru
květák
2 stroužky česneku
sůl
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
máslo
lžíce hladké mouky
polévkové bylinky (petrželka a pažitka)
Části ryby důkladně očistíme. Někdo
vaří hlavu i s očima, já je odstraňuju. Krom toho odstraníme také
žábra, protože jsou mírně nahořklá a ovlivnily by konečnou chuť polévky.
Zalijeme vodou osolíme a dáme na půl hodiny
vařit spolu s kořením, česnekem, petrželí a celerem. Mezitím si ve
větším hrnci rozpustíme kousek másla a osmažíme na něm na kousky
narkájenou mrkev. Po chvíli přidáme i na kousky pokrájené vnitřnosti a
krátce osmahneme. Zalijeme rybím vývarem, přidáme rozebraný květák a vše
ještě asi 10 minut povaříme. Mezitím obereme z hlavy a ocasu maso,
které potom také přidáme do polévky. Zahustíme řídkou jíškou z másla a
hladké mouky a na konec přidáme polévkové bylinky. Na talíři přeléváme
polévkou "placek".
Placek (nebo taky placka)
Vajíčko (můžeme použít zbylé pro
obalování kapra) osolíme a smícháme se strouhankou a hladkou moukou,
obojí zhruba ve stejném poměru, až vznikne těstíčko, které lze tvarovat
rukama. Uplácáme z něj jakýsi karbenátek, který opatrně placatíme na
šířku cca 5 mm. Hotovou placku z obou stran osmažíme na oblíbeném tuku.
Hotový placek nakrájíme na kostičky a přeléváme polévkou.
Manželovi v polévce vadil květák, prý úplně přebije tu rybí chuť, tak jsem jej přestala dávat.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/65-generalka-na-vanoce.html
Žádné komentáře:
Okomentovat