čtvrtek 19. listopadu 2015

Domácí klobásy

V chlívku nám pomalu dorůstá pašík, termín zabijačky se blíží.... Jenže je tu problém téměř Nerudovský: "Kam s ním?" Všechny tři mražáky jsou totiž plné po okraj a už nic moc dalšího se do nich nevejde. Ať se snažíme sebevíc, mražák během těch pár dnů prostě vyprázdnit nedokážeme. A tak jsme se rozhodli část masa zužitkovat do klobás. Nakonec v klobásách je celkem fuk, jestli je maso čerstvé nebo z mražáku.... Takže vše, co se dá použít ven a pomlet, okořenit atd....

Obvykle děláváme klobásy z cca 15 kg masa. To je tak akorát množství do udírny. Víc se tam nevejde. Menší množství se zase méně vyplatí, protože uzení trvá stejně dlouho a dřeva se také spálí stejně jako když je udírna plná.

Suroviny: (na 1 kg masa)

17,5 g soli
1,75 g mletého pepře
3,25 g sladké papriky
1,30 g drceného kmínu
100 g česneku (prolisovat, nebo pomlet)

maso
střeva

Postup:

15-20 % masa pomeleme, zbytek nakrájíme na menší kousky. Existuje na to mlýnek, mívají ho řezníci a ve větších kuchyních mívají dokonce elektrický, ale k tomu není zrovna snadné se dostat. V přiměřeně velké nádobě (my používáme dětskou vaničku) maso promícháme s kořením, podle potřeby přidáme studenou vodu a necháme do druhého dne v chladnu odležet. Druhý den plníme do střev a otočením tvoříme jednotlivé klobásky. Rozložíme na pekáče a znovu necháme v chladnu odležet. Následující den brzy ráno roztopíme udírnu, klobásky do ní zavěsíme a pomalu udíme několik hodin. Není na škodu občas jednotlivé řady klobás přeskládat, aby se proudily rovnoměrně.




Podobných receptů je na internetu spousty, liší se jen poměr koření. Nám chutnají takto.

5 komentářů:

  1. Tyjo to je pořádné množství masa. Je ale pravda, že jestli dáte do udírny jen 3 klobásy, nebo ji naplníte celou, tak se musí pořád topit stejně. My si domácí klobásy neděláme, ale kupujeme si je. I tak jsou ale z udírny dobré :-) . Domácí bych také chtěla někdy ochutnat, tak třeba nás na ně někdy někdo pozve :-D .

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den jaké pouzivate strivka a kde se daji koupit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, střívka používáme klasická vepřová a dají se koupit v masně. Ale ne vždy je mívají skladem - obvykle si je objednáváme pár dní předem.

      Zkoušeli jsme i ovčí, jsou užší (na cigára), ale také se více trhaly. Ale ty snad bez známostí neseženete.

      Vymazat
  3. Opravdu 100g česneku na kilo masa? Takže jedno celé kilo česneku na 10kg masa? pz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Očištěného to bude o trošku míň, ale ne o moc. Ty slupky zas tak moc neváží. Já vždycky koupím kilo a dám všechen.

      Vymazat