čtvrtek 11. listopadu 2021

Dort a lá Napoleon

Je to pár týdnů, co internet doslova zaplavil tento "nepečený" dort. Vyskakoval na mě téměř všude: Na Facebooku, na různých ženských portálech, kamarádky ho hromadně tvořily a chlubily se s ním... Všude byl prezentován jako "ten nejlepší nepečený dort". Název jsem zjistila až poté, co jsem ho sama vyzkoušela. A přestože v tom posledním receptu s názvem "Dort Napoleon" bylo psáno, že se jedná o pravý a původní recept, tak ani v tomto případě to nebyla pravda. Protože to bych nebyla já, abych si to neověřila... A podařilo se mi vygooglit: Dort pochází z Ruska, tedy přesněji přímo z Moskvy - vymysleli jej totiž moskevští cukráři k oslavám 100 výročí vítězství nad Napoleonem, tedy už roku 1912. Odtud také název. Od té doby se dezert těší v Rusku velké oblibě a je to snad nejčastěji připravovaný dort k nejrůznějším oslavám.

Ovšem originální recept budete dnes hledat marně. Je tolik verzí a modifikací... Dokonce i na ruském diskuzním fóru má každá z hospodyněk ten svůj pravý a originální recept ideálně ještě po babičce. Základem dortu jsou vrstvy sušenek, či oplatků promazané krémem. Čím víc vrstev, tím lépe! Zatímco krém používají všichni téměř stejný, tak ty sušenky či oplatky se u každého liší. Měly by to být tenké upečené plátky těsta. Někdo používá lístkové, někdo sušenky (podobné našim oblíbeným BeBe). Podle receptu, kde byly uvedeny i suroviny a postup pečení těch plátků bych se spíš domnívala, že by se měly použít dortové oplatky (rozhodně to příště vyzkouším). Ale teď už jsem měla udělaný ten z BeBeček, takže proč se nepodělit. Dobrý byl.

Suroviny:

800 ml mléka
4 žloutky
180 g cukru krupice
1 vanilkový cukr (kdo si podobně jako já děláte svůj, tak cca 10 g)
50 g hladké mouky
250 g másla

650 g máslových sušenek (5 balíčků BeBe)

Postup:

Cukr se žloutky vyšleháme do pěny, vmícháme mouku a potom mléko. Ve vodní lázni vše dál pomalu šleháme a zahříváme, dokud směs nezhoustne asi jako kaše. Za občasného zamíchání necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo. Vychladlý krém postupně zašleháváme do másla. Formu si hustě vyskládáme vrstvou sušenek, na ně rozetřeme krém, další vrstvu sušenek, krém... Stále střídáme a končíme vrstvou krému. Dáme alespoň na 12 hodin odležet do lednice. Dort se krásně proleží, sušenky natáhnou vlhkost a změknou, krém naopak ztrátou vlhkosti více ztuhne. Hotový dort posypeme rozdrobenými sušenkami.

4 komentáře:

  1. Dortové plátky by se opravdu hodily. Ale bebe sušenky jsou zase výborné a lehké a přece jen mají trochu jinou konzistenci. Nakonec, Napoleon se dá vyzkoušet na několik způsobů, takže - je to vážně zajímavý kulinářský pokus.

    OdpovědětVymazat
  2. Recept určitě z ruska nebude protože tohle děláme doma roky, co si jako dítě pamatuju a nejčastěji plníme velké cukrářské oplatky. Kromě krému je možno vrstvy prokládat i kyselejší marmeládou, třeba rybizovou. Každý den, kdy leží se podepíše na jeho lahodnější a lahodnější chuti. Přeju hezký večer. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že ho doma děláváte roky ještě neznamená, že nemůže pocházet z Ruska. Určitě nepamatuješ, že byste ho dělali i před rokem 1912, kdy byl údajně připraven poprvé :D

      Vymazat
  3. Určitě vyzkouším. Vyhovují mně ty BB sušenky.

    OdpovědětVymazat