Syrová ryba na
talíři - to zavání exotikou země vycházejícího slunce. Ale syrové ryby
nejsou specialitou jen japonské kuchyně. Ta naše česká se v tomto může s
Japonci směle pustit do křížku. Že byste syrovou rybu nikdy nepozřeli?
Většina z vás to už dávno udělala a nejednou! Nebo vy snad nejíte
zavináče či rybí salát?
S jedním známým rybářem máme dohodu:
Když dostane chuť na králíka, stačí zazvonit u našich dveří s rybou v
ruce. Totiž to, co naše supermarkety honosně nazývají rybou, je nechutný
blaf, který snad lisují do patřičného tvaru z dřevěných pilin. A tak už
nějakou dobu, čas od času přistane v naší kuchyni čerstvá ryba vytažená
přímo z Moravy (řeky). Naposledy před dvěma týdny. Kamarád se stavil a
přivezl dva velké cejny. Odložili jsme všechnu neodkladnou práci a
pustili se do jejich čištění, porcování atd. Toho většího jsme dali hned
na gril. Ale co s tím menším? Zamrazit mi ho bylo líto, přecejen
čerstvé maso je mnohem lepší než mražené. Trošku jsem se porozhlédla po
síti a řekla si, že je nejvyšší čas vyzkoušet domácí rybí salát.
Na internetu je snad tisíc různých
receptů. Ale skutečně pravý salát se připravuje ze syrových ryb a
takových receptů až tak moc zase není. To bych nebyla já, abych si
nevybrala ten nejsložitější. No, on vlastně ani není tak složitý, jako
zdlouhavý. Na výsledek si musíte počkat více než týden!
Protože jsem měla rybu větší, vyřízla
jsem, kromě páteře, také žebra. Půlky jsem důkladně nasolila, přikryla
talířkem a dala do lednice uležet. Za dva dny jsem maso pokrájela na
menší filety a spolu s cibulí nacpala do zavařovacích sklenic, zalila
lákem, zavíčkovala a znovu uložila na několik dní do lednice. Po čtyřech
dnech jsem lák slila, maso s cibulí nechala okapat, vrátila do
sklenice, zalila dalším lákem, zavíčkovala a nechala další čtyři dny
uležet. Potom jsem podle návodu slila lák do hrnce a povařila v něm
směs mražené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice). Mezitím jsem si rybí
maso nakrájela na malé kostičky a spolu s cibulí ho dala do hrnce - tak
velkou skleněnou mísu nemám a u plastových jsem se obávala, že by
natáhly pach. Přidala vařenou zeleninu a dílo bylo hotovo. Díky octu v
obou lácích rybí kostičky změkly tak, že úplně splynuly s masem.
Při koštování jsem zjistila, že salát je
pro naše jemné chuťové pohárky až moc kyselý. S majonézou jsem udělala
jen trošku a byl téměř nepoživatelný. Snědly jsme ho tedy jen tak
"nasucho", ale příště si recept opravím! Jednak nebudu do prvního láku
nakládat i cibuli, právě ta byla nechutně kyselá. Také zkusím zkrátit
dobu, po kterou ležela ryba v láku o dva dny - v každém láku tedy bude
ležet jen 3 dny.
Rybí salát (upravený)
1. lák: Ocet a voda v poměru 1:1
2. lák: Povaříme 10 minut:
0,75 l vody
0,25 l octa
20 dkg cukru
2 dkg soli
8 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
2 hřebíčky
3-4 velké stroužky česneku (nasekané)
0,25 l octa
20 dkg cukru
2 dkg soli
8 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
2 hřebíčky
3-4 velké stroužky česneku (nasekané)
Ryby očistíme,
vykucháme, rozdělíme na poloviny, odstraníme páteř a větší kosti,
důkladně nasolíme a necháme v chladnu 2 dny uležet. Potom ryby
naskládáme do sklenic (velké můžeme nařezat na menší filety), zalijeme
1. lákem, aby byly úplně ponořené a dáme opět do chladna uležet. Za 3-4
dny první lák vylijeme, necháme ryby okapat, vrátíme do sklenic,
proložíme je na kolečka nakrájenou cibulí a zalijeme vychladlým 2.
lákem. Opět musí být úplně ponořené. Dáme na další 3-4 dny uležet do
chladna. Potom slijeme lák a povaříme v něm nakrájenou kořenovou
zeleninu, aby dostala stejnou chuť jako ryby. Ryby nakrájíme na malé
kousky, smícháme se zeleninou, přidáme majolku nebo bílý jogurt a
necháme ještě jeden den uležet.
Podobným způsobem můžeme připravit i oblíbené zavináče s cibulí.
Zdroj: http://kerria.pise.cz/347-rybi-salat.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/347-rybi-salat.html
Zdroj: http://kerria.pise.cz/347-rybi-salat.html
Žádné komentáře:
Okomentovat