Zapečené těstoviny patří ke klasice české kuchyně. Receptů je snad tolik, co kuchařek. Většina receptů má však společný základ: Těstoviny, uzenina, vejce, sůl, pepř. To si některé hospodyňky doplňují dalšími surovinami, podle vlastní chutě a krajových zvyklostí. Já přidávám ještě sýr. A místo uzeniny (tedy nějaké klobásy, párků, salámu...) dávám uzené maso, nejlépe libovou anglickou slaninu. Podle mě těstoviny s párkem prostě nejdou dohromady, a to si děláváme domácí klobásy, které obsahují pouze maso a koření.
Suroviny:
uvařené vychlazené těstoviny
1-2 lžíce sádla
1 cibule
kousek uzeného masa, např anglické slaniny
sůl, pepř
3-5 vajec (podle množství těstovin)
kousek eidamu
Postup:
Na rozpáleném sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli do růžova, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a krátce orestujeme. Já to dělávám rovnou ve velkém zapékacím hrnci, takže pak jen přisypu těstoviny, osolím, opepřím, zamíchám a dám do trouby zapéct na 180°C asi 10-15 minut. Po té době zalijeme rozšlehanými vejci, posypeme strouhaným sýrem a dáme ještě asi na 5 minut dopéct.
A jak děláte těstoviny vy? Bez čeho si je nedovedete přestavit?
Ani nemusím mít to uzené, stačí mi kabanos. A pak je jíst ještě moc horké s okurkem, mňam.
OdpovědětVymazat