čtvrtek 9. června 2022

Tvarohové nočky s jahodovým žahourem

Pokud nemáte alespoň trošku přehled o naší tradiční kuchyni, tak vás asi bude  zajímat, co to vlastně je ten "žahour". Abyste nemuseli googlit, tak vás s ním trošku seznámím. Zjednodušeně je žahour teplá (lépe horká), sladká ovocná omáčka. Pravý žahour se připravuje jen z borůvek. Jenže borůvky nejsou pro každého tak snadno dostupné. Tady na Hané, kde neuvidíte pohromadě na jednom místě víc než 20 stromů, je prostě nemáte kde nasbírat. A při dnešních cenách na trhu... To by se nám ten žahour asi zasekl v krku. Takže jahody jsou docela přijatelnou náhradou, kterou může vyzkoušet každý. Vážně to zkuste, stojí to za to. Krom toho, žahour si můžete dopřát i v kombinaci s jinými přílohami: např. s kynutými knedlíčky bez náplně, nebo bramborovými šulánky, lívancí, palačinkami, můžete jím nahradit krém u dukátových buchtiček...

Suroviny:

Na nočky:
250 g tvarohu
1 vejce
1 lžíce másla
1 lžíce moučkového cukru
250 g hrubé mouky
špetka soli

Na žahour:
400 g jahod
1 lžíce másla
1 smetana na vaření (stačí 12 %)
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr

Postup:

Nočky:
Utřeme cukr s vejcem do pěny, zašleháme změklé máslo a přidáme i tvaroh a sůl. Nakonec po částech vmícháváme mouku. Zpracované těsto dáme na 15-20 minut do lednice odpočinout. Poté z něj tvarujeme knedlíčky, které zaváříme do vřelé osolené vody. Odmícháme ode dna, aby se nepřilepily. Vaříme, dokud nevyplavou na hladinu, a pak ještě asi 2-3 minuty. Hotové vylovíme a do každého píchneme vidličkou, aby vyšla pára.

Než se nám nočky uvaří, připravíme si žahour.

Žahour:
Jahody si nakrájíme na kostičky. Polovinu z nich dáme do kastrůlku, podlijeme kapkou vody, přidáme máslo, cukr, vše přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Poté přilijeme smetanu a opět přivedeme k varu. Vypneme sporák a přidáme zbylou polovinu jahod, aby se prohřály.

2 komentáře:

  1. Tak to jo! Když jsem byl malý tak kovářovsklá teta dělávala vdolky s borůvkovým žahourem. To byla mňamka.

    OdpovědětVymazat
  2. V tuto dobu bych musela na jahody za dvanácti měsíčky. V mrazáku už žádný nemám, ale v létě určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat