Pokud nemáte alespoň trošku přehled o naší tradiční kuchyni, tak vás asi bude zajímat, co to vlastně je ten "žahour". Abyste nemuseli googlit, tak vás s ním trošku seznámím. Zjednodušeně je žahour teplá (lépe horká), sladká ovocná omáčka. Pravý žahour se připravuje jen z borůvek. Jenže borůvky nejsou pro každého tak snadno dostupné. Tady na Hané, kde neuvidíte pohromadě na jednom místě víc než 20 stromů, je prostě nemáte kde nasbírat. A při dnešních cenách na trhu... To by se nám ten žahour asi zasekl v krku. Takže jahody jsou docela přijatelnou náhradou, kterou může vyzkoušet každý. Vážně to zkuste, stojí to za to. Krom toho, žahour si můžete dopřát i v kombinaci s jinými přílohami: např. s kynutými knedlíčky bez náplně, nebo bramborovými šulánky, lívancí, palačinkami, můžete jím nahradit krém u dukátových buchtiček...
Suroviny:
Na nočky:
250 g tvarohu
1 vejce
1 lžíce másla
1 lžíce moučkového cukru
250 g hrubé mouky
špetka soli
Na žahour:
400 g jahod
1 lžíce másla
1 smetana na vaření (stačí 12 %)
2 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
Postup:
Než se nám nočky uvaří, připravíme si žahour.
Tak to jo! Když jsem byl malý tak kovářovsklá teta dělávala vdolky s borůvkovým žahourem. To byla mňamka.
OdpovědětVymazatV tuto dobu bych musela na jahody za dvanácti měsíčky. V mrazáku už žádný nemám, ale v létě určitě vyzkouším.
OdpovědětVymazat