čtvrtek 12. srpna 2021

Základ na lečo

V posledních letech se nám rajčata příliš nedařily. Zato letos nám to vynahrazují opravdu dostatečně a já mám plné ruce práce, abych je nějak zpracovala. Ve všední dny nemám příliš času, tak je jen v robotu propasíruju (jde to opravdu rychle) a vzniklý protlak zamrazím. Později jej použiju na rajskou omáčku, kterou všichni milujeme a je jedno, jestli je to ta, co mám pod odkazem s plněnými paprikami, nebo ta druhá "klasická", na kterou jsem zatím recept nepublikovala. O víkendech se pak pouštím do složitějších věcí. Už mám dostatek pomazánky na topinky, které doma přezdíváme plameny, i přesto, že dávám jen polovinu množství pepře, aby to jedl i Adámek. Kečupu se zatím bráním. Ne, že by nám nechutnal, ale naše rodinná spotřeba je tak malá, že si ty 3-4 skleničky za rok raději koupíme. Vím, tomu domácímu se nevyrovná, ale té práce, která nakonec přijde vniveč... Posledně jsem většinu rozdala. Se nedivte, že se mi do toho nechce. Ani do marmelády se letos pouštět nemíním. Sice nebyla špatná, ale letos je tolik ovoce, že bychom to ani všechno nespotřebovali. Nechám si ji na nějaký příští (horší) rok. Zato vážně uvažuju o sušených rajčatech, které sice také dají hodně práce, ale zato naložené v oleji vydrží i několik let, když je náhodou nestačíme spotřebovat. No a nesmím zapomenout na lečo - tedy tentokrát základ na něj. Doufám, že jsem vás tímto úvodem inspirovala. Spoustu dalších receptů, jejichž surovinou jsou rajčata, najdete ZDE. Ale teď už pojďme na to lečo... 


Suroviny:

1 kg paprik
0,5 kg cibule
1 kg rajčat
125 g sádla (nebo olej)

Postup:

Toto je jen základní poměr surovin. Samozřejmě ho dělávám z většího množství, obvykle alespoň z trojnásobku, častěji z pětinásobku. Sádlo tedy rozpustíme v širší hluboké pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli a papriky a restujeme dorůžova (dokud se nezačnou rožky barvit). Potom odstavíme. Touto směsí plníme zavařovací sklenice do poloviny. Rajčata také nakrájíme a syrová přidáme do sklenic. Zavíčkujeme a zavaříme 15 minut na 90°C.

Záměrně používám sádlo, protože po vychladnutí ztuhne na povrchu a tím zabrání, aby se k zelenině dostal vzduch, který ve sklenici zůstal. S olejem nemám zkušenosti, ale dle mého názoru ho bude potřeba více.

A jak potom z tohoto základu připravit lečo?

Je to jednoduché, na trošce sádla oprančíte klobásu, přidáte tuto směs, podusíte, dokud se neodpaří přebytečná voda, vmícháte vajíčka a ochutíme solí a pepřem.


2 komentáře:

  1. U nás je to naopak, v minulých letech jsme měli klidně 10 kilo za léto, letos toho bude méně. Nejraději děláme léto a rajský salát s vajíčky a majonézou.

    OdpovědětVymazat
  2. My ten zeleninový základ děláme na uzenině - většinou na klobáskách. Po čase pak už vyklepneme jen vejce a necháme srazit.

    OdpovědětVymazat